STOLTENBERG: U NATO-u nije neobično da članice imaju različita mišljenja o važnim odlukama

NATO

Nije neobično da članice NATO-a imaju različita mišljenja, rekao je u četvrtak glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg, govoreći o aktualnom odbijanju Turske da podrži pristupanje Finske i Švedske NATO-u.

– U NATO-u nije neobično imati različita mišljenja o važnim odlukama. Kada postoje različita mišljenja, imamo puno iskustva s time, sjednemo i pronađemo rješenje, rekao je Stoltenberg novinarima tijekom posjeta Kopenhagenu.

– U uskom smo kontaktu s Finskom, Švedskom i Turskom. Radimo na razlozima za zabrinutost koje je izrazila Turska, dodao je.

Naglasio je kako vjeruje u “brzu odluku” o primanju dviju zemalja u NATO.Švedska i Finska predale su u srijedu službenu kandidaturu za priključenje NATO-u.

Gotovo sve države članice NATO-a pozitivno su dočekale finski i švedski zahtjev za članstvom, no Turska prijeti da će uložiti veto na to proširenje.

Ankara optužuje Švedsku da je “rasadnik terorističkih organizacija” poput kurdskog PKK-a i zamjera dvjema zemljama da ne odobravaju izručenje osoba optuženih za “terorizam” te što su obustavile izvoz oružja u Tursku.

Komentari