Stotine Srba na vukovarskim ulicama; Zorica Gregurić: Nije to nikakav vjerski događaj nego izazivanje

Screenshot/Ilustracija

Prvi put od svršetka rata, kroz Vukovar je prošla pravoslavna litija (procesija).

Kolona od nekoliko stotina pravoslavnih vjernika je, naime, prisustvovala posvećivanju obnovljenog Bogojavljenskog križa koji je u ratu bio oštećen.

“Kolonu, koja se nakon posvete križa i litije vratila u crkvu, osiguravala je policija i sve je prošlo u najboljem redu”, kazao je za RTRS zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine i predsjednik Demokratskog Saveza Srba Srđan Milaković.

On je iznimno zadovoljan zbog obnove križa, ali kaže da se ovaj čin ne može nazvati važnim korakom u međunacionalnim odnosima u gradu u kojem su na pojedinim mjestima još vidljive ratne rane.



“Podsjetilo me na okupaciju”

Čini se kako je Milaković bio u pravu, jer dobar dio Hrvata iz toga grada – nije najbolje reagirao.

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, ovim je činom zgrožena:

“U prvi trenutak sam pomislila kako je fotografija iz vremena srbo-četnička okupacije Vukovara, no kada sam pročitala tekst šok!! Ne zaboravite kako je Plenkovićev partner Pupovac iz SDSS-a stranke koja pod okrilje uzima zločince i osvjedočene četnike. Izbori su blizu, odluka ne bi trebala biti teška. Ovo je sramota onih koji sudjeluju u ovome. Nije to nikakav vjerski događaj nego izazivanje i testiranje našeg strpljenja i dobrohotnosti. Neka vam je Bog na pomoći zbog ovog što radite i laži koje širite”, objavila je na svom Facebooku.

Komentari