‘ŠTRAJK TRAJE NEPODNOŠLJIVO DUGO’ Dobronić: Vlada je u punoj mjeri odgovorna za ovu situaciju

Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić ocijenio je, nakon sastanka s predsjednicima županijskih i visokih sudova o radu sudova za vrijeme štrajka pravosudnih djelatnika, da stanje više nije održivo.

Radovan Dobronić rekao je da štrajk traje nepodnošljivo dugo te da je to situacija koja se nije smjela dogoditi.

– Postigli smo potpunu suglasnost da ona naredba koju sam ja izdao u biti predstavlja jedan solidan temelj reguliranja daljnjih aktivnosti koje treba prevoditi u novoj fazi. S time da je jedan dogovor da će već sutra predsjednici županijskih i visokih sudova poslati jedan kratak prijedlog, ali ne na račun da mijenjaju tu naredbu, nego da se ona precizira, rekao je Dobronić.

Dodao je da sudska uprava smatra kako ta situacija nije održiva te da ako do kraja ovog tjedna Vlada i sindikati ne postignu dogovor, tada sudske uprave neće snositi odgovornost za posljedice ovog stanja.



– Mi smo ocijenili da je sve ovo što je Ministarstvo tražilo, to je ustvari prebacivanje odgovornosti na sudove za nastalu situaciju za koju je ipak u tom dijelu odgovorno Ministarstvo koje je svojim postupcima dovelo do povoda štrajku, izjavio je.

Dodao je da je glavni problem taj što sudski službenici nemaju nikakve dodatke i da su oni manje plaćeni od pojedinih u tijelima izvršne vlasti.

– Mi ćemo sutra na neki način još malo precizirati našu naredbu. Mi se nadamo da će sudski službenici biti odgovorni, u svojoj suštini velika većina i je. Bez obzira na to što štrajk traje, neki najnužniji poslovi su se odvijali i to nije bilo moguće bez odgovornosti sudskih službenika, kazao je.

Dobronić je dodao da argument Vlade da problem pravosudnih djelatnika ne može riješiti prije problema drugih 219.000 službenika sistemski promašen.

– Oni su manje plaćeni od većine službenika u tijelima izvršne vlasti’, rekao je nadodajući da će suci u utorak, 18. srpnja precizirati svoju naredbu, ali očekuju da će se sudski službenici ponašati odgovorno.

Istaknuo je kako su sudski službenici odrađivali neke najnužnije poslove te da je Vlada svojom odlukom da će im umanjiti plaću, ali i slanjem interventne policije, obezvrijedila sudske službenika.

Dodao je da je Vlada s tom odlukom da će im umanjiti plaću, kao i slučajnim slanjem interventne policije, dodatno razljutila sudske službenike.

“Vlada odgovorna za ovu situaciju”

– Smatramo da je Vlada u punoj mjeri odgovorna za ovu situaciju, izjavio je.

Dobronić je naglasio da su dobri kolegijalni odnosi između zapisničara, službenika i sudaca već pomalo narušeni te da je čitava sudbena vlast dovedena u stanje nefunkcionalnosti.

– Zapisničari rade ne za jednog nego za dva ili tri suca. Preveliko je opterećenje, a još ih se i podcjenjuje, tretira kao pomoćno osoblje, a oni drže tri kata kuće i bez njih se zapravo ne može funkcionirati’, dodao je.

Kazao je da će se voditi evidencija tko je u štrajku, nastavivši kako zakon nije rekao da se odmah oduzima cijela plaća, već da se umanjuje plaća.

– Ako se netko deklarira da je u štrajku, a radio je sat ili dva, to znači da je ipak radio i mora imati priznatu i isplaćenu plaću’, rekao je ustvrdivši da su se suci usuglasili kako postoje sistemske nedorečenosti.

“Sindikati i vlast se postavili kao poslodavci”

– I sindikati i vlast su se postavili kao da su oni poslodavac, što zapravo nije istina jer su sudovi poslodavci. Sistematski je to nedorečeno i pogrešno, dodao je.

Dobronić je ponovio da je najviši sud ocijenio kako treba najmanje 30 posto povećati plaće sudskim službenicima.

– Očekivati da budu još strpljivi je neumjesno, ocijenio je.

– Za to smatramo odgovornom izvršnu vlast koja je sudbenu vlast neplaćanjem dovela u nefunkcionalno stanje. Kroz dugo razdoblje plaće su premale, broj zaposlenika se smanjio, a oni koji su ostali rade u uvjetima preopterećenja i potplaćenosti, rekao je Dobronić.

Rekao je da su suglasni da postoje sistemske nedorečenosti.

– Od početka su se sindikati i Ministarstvo postavili kao radnici i poslodavac, no Ministarstvo ne može biti poslodavac, to su sudovi, no sudovi ne određuju plaću svojim zaposlenicima, objasnio je Dobronić.

Nema komunikacije s premijerom

Na pitanje komunicira li s premijerom Andrejom Plenkovićem, kaže da između njih komunikacije nema.

– To samo govori o odnosu izvršne vlasti i Vlade, rekao je.

Kaže da su, uz plaće sudskih zaposlenika, problemi i sudske zgrade te informatizacija sudskog sustava, što usporava sve procese.

– Vidjet ćemo što se može još poduzeti. Vidjet ćemo može li Vlada biti racionalna ili ne, krajnji rok je do kraja ovog tjedna, istaknuo je Dobronić.

Ne bude li do petka dogovora, Dobronić kaže da se dogoditi kolaps sudskog sustava.

– To je već sada katastrofa. Ljudi su pogođeni time što im je rečeno da im se oduzima plaća, rekao je.

– Mi ne želimo zaoštravati ovu situaciju, ali ovo je već sada došlo u fazu iracionalnog i mi ćemo morati učiniti što možemo. Mi više nemamo normalne načine funkcioniranja. Mi ćemo se i dalje brinuti i nastojati da ustavna prava građana i stranaka što manje budu pogođena, ali to nećemo moći u cijelosti i što se dalje dogodi, mi više ne možemo preuzeti odgovornost za posljednice”, zaključio je.

Komentari