Strašne riječi upozorenja nadbiskupa Tome Vukšića: ‘Napadi na Hrvatske povratnike su sve učestaliji’

Foto: Bozo Radic/Cropix

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić oglasio se u srijedu te je istaknuo ozbiljnost situacije u jeku sve učestalijih napada na povratnike u Bosni i Hercegovini, naglašavajući nedavni tragični slučaj smrti Hrvata Marka Mišića kao dramatičan primjer eskalacije nasilja.

Marko Mišić, povratnik u mjesto Brezici kod Plehana, preminuo je jučer od posljedica ozljeda koje je zadobio tijekom obrane vlastite imovine. Nadbiskup Vukšić uputio je iskrenu sućut obitelji preminulog Mišića, ističući kako je njegova smrt rezultat brutalnog napada koje su nad njim izvršila dvojica muškaraca prije mjesec dana. Mišić je uhvatio provalnike u krađi drva na vlastitom posjedu, a njegovi pokušaji sprječavanja krađe završili su brutalnim fizičkim napadom.

‘Napadi su sve učestaliji’
U izjavi vrhbosanskog nadbiskupa naglašava se da ovakvi događaji, zajedno s učestalim napadima na povratnike i rastućim nasiljem, zahtijevaju hitne i odlučne korake od strane institucija.

“Ovaj nemili događaj, kao i sve češći napadi na povratnike te sve učestalije nasilje o kojemu gotovo svakodnevno čitamo i slušamo, snažan su poziv i opomena odgovornima u društvu i institucijama da poduzmu neophodne mjere kako bi se osigurao pravedni mir, poštivanje privatnog vlasništva svakog pojedinca u svakom dijelu BiH te uvjeti u kojima će se svatko osjećati sigurno u svom domu”, stoji u izjavi vrhbosanskog nadbiskupa.



Vukšić je izrazio očekivanje da će odgovorni za smrt Marka Mišića biti pravedno kažnjeni kako se takvo što ne bi više nikada i nigdje ponovilo, a da se zapaljiva retorika i stvaranje osjećaja straha moraju spriječiti jer se tako ne može graditi društvo pravde i mira. Obitelji preminulog Mišića vrhbosanski je nadbiskup također uputio poruku da se u ovom teškom trenutku ne vode načelom osvete nego oprosta.

Komentari