STRAŠNI PRIZORI STIŽU IZ OBROVCA I GRAČACA! Voda je sve potopila: Ljudi evakuirani, Zrmanja i dalje raste

Luka Gerlanc/cropix/

Kiša koja već danima pada bez prestanka uzrokovala je izlijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca, a izlila se i rijeka Otuča iz korita u općini Gračac.

Zbog alarmantne situacije proglašeno je izvanredno stanje, a u nedjelju navečer stanovništvo je evakuirano jer su Obrovac i Gračac bili pod vodom. Situacija se s jutrom popravila.

U nedjelju navečer je u Kulturno informativnom centru – KIC Gračac, Nikole Tesle 37, oformljen prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva u Gračacu.

“Kreće evakuacija. Proglašeno izvanredno stanje. Fra Ivan je otvorio crkvene prostorije i pripremio osam soba za prihvat. Pripadnici GSS Zadar i Gospić su došli, svi koji su zvali preko 112 da trebaju pomoć će ju i dobiti”, rekao je u nedjelju navečer gradonačelnik Gračaca.



Zrmanja i dalje raste

Iako se stanje popravilo, nažalost, Zrmanja nastavlja rasti.

Vodostaj Zrmanje kod Obrovca je tijekom noći nastavio rasti te je jutros u 4:30 iznosio 301 centimetar.

Nadležne službe su na terenu, a jučer su evakuirani stanovnici čije su kuće najugroženije, izvijestilo je sinoć Ravnateljstvo civilne zaštite. U 21,45 sati aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca.

Voditelj službe Civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić sinoć je za HRT da je još sinoć oboren povijesni rekord.

“Tamo imamo povijesni rekord Zrmanje. Bio je 260 cm, a sada je već 273 cm i Zrmanja se izlijeva na lijevoj strani gdje je napravljen zaštitni zid. Nakon dugo vremena događa se i taj slučaj da je Zrmanja izašla iz svoga korita i na lijevoj strani”, rekao je.

 

Komentari