Strašni rezultati ogromnog UN-ovog istraživanja: Ako ne krenemo u rješavanje klimatskih promjena posljedice mogu biti pogubne!

Ilustracija

UN-ova skupina istražitelja posljednjih je mjeseci intenzivno radila na projektu kojim su istraživali čovjekov utjecaj na klimu. Na samom izvještaju radila su čak 234 autora znanstvenika iz 66 zemalja.

Guterres priča o crvenom alarmu

Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene (IPCC) na konferenciji Cop26 u Glasgowu u Škotskoj objavilo je danas najopsežniju procjenu do sad. Štetan utjecaj čovječanstva na klimu je činjenica, kažu UN-ovi znanstvenici u studiji.

Autori izvješća tvrde da se ne može isključiti da se porast razine mora od dva metra do kraja ovog stoljeća. No, postoji nada da bi značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo stabilizirati porast temperatura.

Glavni tajnik UN-a António Guterres kaže da je ključno odmah krenuti u rješavanje problema: “Današnje izvješće Radne skupine 1 IPCC-a je crveni alarm za čovječanstvo”, rekao je “Ako sada udružimo snage, možemo spriječiti klimatsku katastrofu.”



“No, kako današnje izvješće jasno pokazuje, nema vremena za odgađanje niti mjesta za izgovore. Računam na čelnike vlada i sve zainteresirane strane da osiguraju uspjeh COP26”, rekao je.

Strašne posljedice

Ako se nešto ne promijeni, svijet će se, prema znantsvenicima UN-a, sljedećih godina suočiti s nevjerojatno štetnim posljedicama kao što su: Temperature će do 2040. godine prema svim scenarijima emisija doseći 1,5 C iznad razine koja je zabilježena u razdoblju od 1850-1900 godine.

Druga ključna posljedica bit će da će Arktik vjerojatno biti praktički bez leda u rujnu barem jednom prije 2050. u svim procijenjenim scenarijima dok će se sve češće pojavljivati neki ekstremni događaji “bez presedana u povijesnim zapisima” čak i pri zagrijavanju za 1,5 °C.

Osim toga, predviđa se da će se ekstremni događaji na razini mora koji su se dogodili jednom u sto godina u nedavnoj prošlosti dogoditi barem godišnje na više od polovice lokacija na kojima se mjeri razina plime i oseke do 2100, a u mnogim će regijama vjerojatno biti požara.

Zaključak

UN-ovi su znanstvenici svoja zapažanja završili sljedećim zaključcima: Globalna površinska temperatura bila je 1,09°C viša u desetljeću između 2011. i 2020. nego u razdoblju između 1850.-1900. godine.

Proteklih pet godina bile su najtoplije zabilježene od 1850. godine, a nedavna stopa porasta razine mora gotovo se utrostručila u odnosu na 1901.-1971. godine. Također, ljudski utjecaj je “vrlo vjerojatno” (90%) glavni pokretač globalnog povlačenja ledenjaka od 1990-ih i smanjenja arktičkog morskog leda.

Zaključili su i da je “gotovo sigurno” da su toplinski valovi, uključujući vrućine, postali sve učestaliji i intenzivniji od 1950 -ih, dok su hladni događaji postali rjeđi i manje ozbiljni., piše N1.

 

Komentari