Strava u Splitu: Nepoznata žena predstavila se kao baka i pokušala odvesti dijete iz vrtića

Foto: Unsplash

Sredinom lipnja ove godine, došlo je do uznemirujućeg incidenta u jednom vrtiću na splitskom području kada su dvije starije žene, nepoznate odgajateljicama i djetetu, preuzele dijete iz vrtića. Do danas identitet tih žena ostaje nepoznat. Na sreću, ispred vrtića se sasvim slučajno našao otac djeteta i dijete mu se odmah pridružilo, piše Dalmacija danas.

Policija smatra da se nije dogodilo kazneno djelo u slučaju kad su “bake” odvele tuđe dijete iz vrtića na splitskom području jer “nisu nastupile štetne posljedice”.

“I dalje obavljamo provjere. Za sada nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Isto tako o događaju smo izvijestili Prosvjetnu inspekciju, te Državno odvjetništvo”, stoji u odgovoru policije.

Predstavila se kao baka
Podsjetimo, dvije starije gospođe su sredinom lipnja ušetale u prostorije dječjeg vrtića i preuzele dijete od odgajateljica iako ih dijete ne poznaje. Jedna od njih odgojiteljicama se predstavila kao baka. Na sreću, u trenutku kada su izašle s djetetom iz vrtića, pred njima se našao otac djeteta koji je odmah preuzeo dijete.



“U razgovoru s policijskim službenicima otac je naveo kako su mu navedene žene izgledale zbunjeno i jedna od njih mu je rekla da je trebala otići u vrtić po unuku. Nisu mu rekle kako se zovu, niti su mu one poznate. Pričale su hrvatski jezikom i odavale dojam da su zbunjene. Temeljem obavljenih provjera utvrđeno je da je dijete kratko vrijeme bilo u društvu nepoznatih žena jer je uskoro nakon izlaska iz vrtića srelo svog oca kojem se odmah priključilo”, dio je ranijeg policijskog odgovora.

Član obitelji djeteta je i mjesec dana nakon događaja nezadovoljan radom policije, sigurnosnim stanjem vrtića i procedura.

“Naravno da sam šokiran. Nepoznate osobe odvedu dijete iz vrtića, oni nisu utvrdili tko su te osobe, a iz čega onda zaključuju da u tome ne vide elemente kaznenog djela? Ponavljam, mi ne znamo jesu li oni utvrdili njihov identitet. Ako nisu, onda vrlo hrabro zaključuju da u neovlaštenom odvođenju iz neutvrđenih razloga, djece iz vrtića, nema elemenata kaznenoga djela”, govori dodajući kako u vrtić može ući i iz njega izaći tko hoće.

Kamere nisu u funkciji
“Vrata su otvorena izvana, samo su za djecu zatvorena jer je tipka za otvaranje na jedno 190 cm visine, nema nikakvu portirnicu na kojoj te netko dočekuje i evidentira, “sigurnosne” kamere postoje ali uopće nisu u funkciji, ograda oko dvorišta je toliko niska da je i svako malo spretnije dijete može preskočiti, isto kao i potencijalni otmičar.

Pitanje je kako tete daju djecu nepoznatim osobama ako su u vrtiću precizno evidentirane osobe koje jedine mogu preuzet djecu”, izjavio je nezadovoljan postupanjem i policije jer, kako kaže, nisu obaviješteni ni o čemu.

 

Komentari