STRAVIČAN ZLOČIN NA JUGU HRVATSKE Brat silovao autističnu sestru, nesretnica zatrudnjela

Vrhovni sud je mladiću optuženom za spolni odnošaj bez pristanka nad sestrom, potvrdio prvostupanjsku presudu te mora u zatvor na dvije godine.

Stravičan zločin se dogodio na jugu Hrvatske, a optužnicom se teretilo tada 20-godišnjaka zbog počinjenja teškoga kaznenog djela protiv spolne slobode te kaznenog djela rodoskvrnuća. Županijski sud mladiću je izrekao kaznu od dvije godine zatvora, koju je u cijelosti potvrdio Vrhovni sud.

Prema optužnici, okrivljeniku se stavljalo na teret “da je uporabom sile počinio kaznena djela 27. prosinca 2014. godine u obiteljskom stanu…”, “na štetu oštećene (1996. godište) koja je zbog bolesti nesposobna za samostalan život”.

Mladić je silovao svoju autističnu sestru, a pitanje je bi li uopće ovaj predmet došao pred sud da nije bilo tužiteljice. Djevojka, koja nije bila u stanju braniti se niti pojmiti što se događa, ali niti istražiteljima poslije išta reći o svemu, nakon silovanja je zatrudnjela, pišu 24 sata.



U petome mjesecu nesretna djevojka obavila je medicinski prekid trudnoće, koji je umalo završio tragično. Došlo je do početka sepse te je, tada jedva punoljetna, teško bolesna djevojka, jedva preživjela. U to vrijeme istražitelji su već sumnjali da je riječ o počinjenju kaznenog djela, imajući u vidu stanje djevojke, no nisu mogli identificirati sumnjivca.

No zamjenica županijskog državnog odvjetnika zadužena za slučaj preko DNK fetusa (koji se čuva neko vrijeme) te izuzimanjem DNK od svih potencijalnih sumnjivaca došla je do identiteta počinitelja. Pokazalo se da je to djevojčin brat, koji je, tek suočen s dokazima, priznao krivnju, a potom je proveo neko vrijeme u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Iako je postojala sumnja da nije bila riječ o izoliranom, pojedinačnom slučaju, takvo nešto nikad nije dokazano. Suce na Županijskom sudu također je šokirao ovaj slučaj, no iako je sankcija za ovo kazneno djelo mogla biti do deset godina zatvora, bilo je olakotnih okolnosti, poput mladićeva priznanja, teških životnih okolnosti, kao i obiteljske situacije, koja bi se dodatno pogoršala odlaskom osuđenog na dugotrajniju robiju.

Takav stav prvostupanjskog suda prihvatio je Vrhovni sud RH te presudu potvrdio.

Komentari