Stručnjak o izvješću SOA-e: Trebamo shvatiti ozbiljno ove prijetnje i pripremati se za njih sve više i više

Cropix

Među ključnim naglascima SOA u svom izvješću izdvaja globalni problem kibernetičkih napada, upade u informacijske sustave od strane drugih država.

S takvim napadima suočava se i Hrvatska – spriječeni su napadi na Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

U svom izvješću SOA spominje i sankcije koje je uvela Europska unija za pojedince i institucije u Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji.

Kibernetičkih napada ima i na hrvatske institucije. SOA tvrdi da je prošle godine spriječila 5 takvih napada među kojima i one na Ministarstvo obrane i na Ministarstvo vanjskih poslova.



Stručnjak za informacijske znanosti i komunikologiju Gordan Akrap objašnjava kako je Hrvatska zanimljiva kao članica NATO saveza i EU.

“Republika Hrvatska kao jedan od dionika onih koji dijele brojne informacije u svakom slučaju jest i bit će vrlo vjerojatno meta brojnih napada koji dolaze iz cyber prostora. Međutim, ono što mi sami možemo napraviti je u suradnji s drugim našim prijateljima, partnerima, saveznicima tjera nas na razmišljanje da moramo i trebamo shvatiti ozbiljno ove prijetnje i pripremati se za njih sve više i više u skoroj budućnosti”, poručuje.

Meta hakera su i tvrtke, početkom godine upali su u Inu, a takvih napada je sve više.

Napadi na poduzeća, državne tvrtke…

Alen Delić, konzultatnt za informacijsku sigurnost, poručuje: “Ima sve više i više napada na srednja i mala poduzeća, a ne samo na velike ili državne ili privatne organizacije”.

Internet je pogodno tlo i za terorizam, a povratak džihadista u susjedstvo rizik. SOA vidi problem u tome što pripadnici ISIL-a dobivaju kraće zatvorske kazne, radikaliziraju i u zatvorima, a neki su već na slobodi.

“Povratnici koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja koji su radikalizirani, ali nisu prošli učinkoviti proces deradikalizacije u svakom slučaju jesu i mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju međutim tu su sustavi da na vrijeme detektiraju takve procese i da ih nadamo se spriječe”, poručuje Akrap.

SOA prati i što se događa s hrvatskim državljanima u redovima ISIL-a. Riječ je o dvojici muškaraca i pet žena. Prema njihovim podacima muškarci i jedna žena su poginuli, a preostale žene su u kampovima u Siriji.

Teroristi iskorištavaju i krizu u svijetu zbog pandemije, no Hrvatskoj je više gospodarska recesija razlog za brigu, piše DNEVNIK.hr.

Inače, postoji i ono “tajnije” i konkretnije godišnje izvješće koje SOA šalje predsjedniku Republike, premijeru, predsjedniku Sabora te saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Komentari