Stručnjakinja objasnila odluku o datumu izbora: ‘Predsjednik s karakterom odlučio je postupiti neočekivano’

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović u petak je šokirao hrvatsku javnost činjenicom da će srijedu, 17. travnja proglasiti neradnom kako bi se mogli održati parlamentarni izbori. Komunikacijska stručnjakinja i politička analitičarka Ankica Mamić za portal Direktno prokomentirala nadolazeće izbore.

Mamić je za početak rekla kako ovo nisu prvi izbori usred tjedna te je podsjetila na “trećesiječanjske” izbore koji su se održali 3. siječnja 2000. godine. “Ovo nisu prvi izbori koji će se održati na radni dan. Prije 24 godine održali su se izbori usred tjedna, u ponedjeljak koji su u Hrvatskoj donijeli promjenu vlasti”, podsjetila je za početak.

Rekla je da ovo nije ništa neočekivano. “Predsjednik je odlučio biti ono što zapravo je, čovjek kontroverznog rješenja. Da to tako kažem predsjednik s karakterom, dakle odlučio je postupiti neočekivano”. Istaknula je kako se nagađalo da bi se izbori mogli održati 1. svibnja, što je srijeda.

“Ispalo je da ćemo još jedan radni dan pretvoriti u neradni. Što meni osobno nije drago jer mi ionako premalo radimo, ali što je tu je. Moramo ići glasati”, kazala je, a na pitanje misli li da je predsjednik te izbore raspisao u srijedu u inat premijeru Andreju Plenkoviću, koji je nedavno izjavio kako su oni spremni i kako im svaka nedjelja odgovara, rekla je da ne misli da je o tome riječ.



Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Nije htio pogodovati HDZ-u kratkom kampanjom’

“Ne treba sve gledati baš tako gledati, ali predsjednik sigurno nije radio ništa što bi HDZ-u odgovaralo. To mu je gotovo pa misao vodilja i to primarno Plenkoviću, ne čak ni cijelom HDZ-u. On im sigurno nije htio pogodovati s kratkom kampanjom”, započela je.

Ipak, istaknula je kako HDZ-u zapravo odgovara kratka kampanja jer su oni spremni za izbore. “Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u petak je bila u posjetu u Kulturnom centru u Gospiću. Mislite li da bi ona bila tamo da ona nije u kampanji?”, objasnila je.

Mamić je kazala kako kampanja traje i da je HDZ u boljoj poziciji jer mogu koristiti državne resurse i državni protokol za svoju kampanju što oporba nikad ne može. “To bi isto radio SDP da je na vlasti i radio je kad je bio na vlasti”, zaključila je.

Komentari na prve izbore koji nisu nedjeljom: ‘Samo da bude šokantno i da se o tome priča’

Komentari