Studenti u Splitsko-dalmatinskoj županiji će imati besplatan prijevoz vlakom

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Redoviti studenti u Splitsko-dalmatinskoj županiji i ovu će akademsku godinu imati besplatan prijevoz vlakom, i to sufinanciranjem te županije, objavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Splitu.

Petu godinu zaredom ugovor su potpisali čelnici Splitsko-dalmatinske županije i HŽ Putničkog prijevoza, a župan Blaženko Boban podsjetio je kako su baš oni prvi počeli s takvom praksom, ocjenjujući to još jednom demografskom mjerom.

– Prošle smo godine imali 1800 takvih studenata, a dodatan je plus što je uveden noćni vlak petkom iz Zagreba za naše mlade. Mnogi studenti petkom navečer idu svojim kućama, provedu vikend sa svojom obitelji u svojem domu i nedjeljom se navečer vraćaju natrag na svoje studentske obveze, izjavio je Boban.

Vlada je donijela odluku prema kojoj od ove školske godine, osim učenika, neograničeno sufinancira prijevoz studenata u Hrvatskoj, neovisno o mjestu njihova prebivališta. Županija će po studentu na mjesec sufinancirati po 75 kuna.



Javni poziv dostupan je na mrežnim stranicama Splitsko-dalmatinske županije, a potrebnu dokumentaciju studenti mogu dostaviti i elektroničkim putem.

Župan Boban rekao je na konferenciji, odgovarajući na novinarski upit o navodnom druženju s osumnjičenim HDZ-ovim saborskim zastupnikom i načelnikom općine Segeta Vinkom Zulimom, kako se ne sjeća događaja od prije nekoliko godina.

– Za sve vrijede isti zakoni. Evidentno je da se ova Vlada ne petlja u rad pravosudnih tijela, ona rade potpuno samostalno. Tko je odgovoran i kriv, odgovarat će, poručio je župan Boban.

Komentari