STVARI SU SADA PUNO JASNIJE: Ministarstvo provelo izvanredan nadzor nad našim sudovima oko posvajanja

Foto: Stafrance Zulu/Cropix/Cropix

Pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa i uprave, temeljem ovlasti Ministarstva utvrđenih člankom 71., 72., 75., 80. – 84. Zakona o sudovima, provela je izvanredni neposredni nadzor nad radom Općinskog suda u Varaždinu i Općinskog suda u Zlataru.

“U izvanrednom nadzoru, kako poručuju, utvrđeno je da nije bilo nepravilnosti odnosno da su predmeti u rad dodijeljeni nasumičnom dodjelom te da su suci koji su donosili odluke Godišnjim rasporedom poslova bili raspoređeni za obavljanje poslova priznanja stranih sudskih odluka”, odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave za 24sata.

Navode kako Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao tijelo izvršne vlasti, nije ovlašteno ocjenjivati postupanja sudova u sudskim predmetima niti provjeravati dijelove spisa.

“Ističemo da Ministarstvo pravosuđa i uprave do sada nije zaprimilo zahtjev niti jednog pravosudnog ili drugog tijela za međunarodnu pravnu pomoć za potrebe provođenja bilo kakvih postupaka vezanih za posvajanja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao nadležno tijelo za pružanje konzularne pomoći provodi aktivnosti na kojima surađuje s drugim tijelima, uključujući i stručnim službama Ministarstva pravosuđa i uprave”, odgovorili su za 24sata.



Podsjetimo, hrvatski državljani su uhićeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu djecom iz DR Konga. Općinski sudovi u Varaždinu i Zlataru odobrili su posvajanja za njih, iako su posvajatelji iz Zagreba, što je izazvalo pitanja. Međutim, posvajanja su odobrena na tim sudovima jer je postupak tamo brži zbog velikog broja predmeta u zagrebačkom sudu. Pravni stručnjaci tvrde da se stranka može obratiti bilo kojem sudu, neovisno o prebivalištu. Hrvatski državljani i dalje čekaju suđenje na Visokom sudu u Ndoli u Zambiji.

 

 

Komentari