Suci nakon štrajka dobili veće plaće, ali opet nisu zadovoljni: Ministru su na stol bacili novi zahtjev

Damjan Tadic/Cropix

U takozvanom bijelom štrajku suci su se, za razliku od njihovih zapisničarki koje su štrajkale nakon njih, izborili za bitno bolje plaće, ali i dalje nisu zadovoljni, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) tresnula je Ministarstvu pravosuđa i uprave na stol zahtjeve po kojima bi se koeficijenti za dio sudaca i više nego udvostručili u odnosu na sadašnje, dok bi im se plaće prosječno povećale za oko 1100 eura neto.

U Ministarstvu je zahtjev UHS-a izazvao zebnju jer bi im pritisak kakav su već imali iz sudstva, a prema zadnjem zahtjevu predstavlja dodatnih 70 milijuna eura koji bi se godišnje iz proračuna prelili u sudačke plaće, poremetio “harmonizaciju sustava plaća u odnosu na državne službenike, kao i propisivanje prava na druga materijalna prava”.

Ovime nisu zadovoljni
Naime, osim zahtjeva za povećanim koeficijentima, suci su pobrojali još 12 stavki u kojima traže dodatna prava, od regresa i božićnice pa sve do pomoći u slučaju duljeg bolovanja.



U resornom Ministarstvu kažu da su otvoreni za razgovore sa sucima za daljnje uređenje sustava plaća u odnosu na državne službenike, kao i za propisivanje drugih prava pored plaće, ali moraju urediti sustav plaća u državnoj upravi, što uključuje reformu sustava plaća službenika i namještenika u pravosudnom sustavu.

Općinski suci su, podsjetimo, podupirali štrajk službenika i namještenika u pravosuđu jer su njima nakon njihova bijelog štrajka plaće porasle za oko 500 eura, što je iznos za koji su njihove zapisničarke radile cijeli mjesec.

Komentari