Sud je spasio petero djece od ‘roditelja iz pakla’: Tukli ih, izgladnjivali…

Otac i majka nepravomoćno su osuđeni na uvjetne kazne, jer su pet godina grubo zanemarivali petero djece o kojima su trebali brinuti dok su živjeli u izvanbračnoj zajednici.

Zatvorska kazna zamijenjena za uvjetnu

Općinski sud u Bjelovaru za svako dijete osudio ih je na po tri mjeseca zatvora, no ‘roditeljima iz pakla’ zatvorska kazna zamijenjena je za uvjetnu. Majka je osuđena na godinu dana zatvora, a očuh na jedinstvenu kaznu zatvora od deset mjeseci, no u zatvor neće ići ako u dvije godine ne počine novo kazneno djelo, piše Glas Slavonije.

Neimenovani muškarac i žena osuđeni su jer su u razdoblju od 15. lipnja 2008. do 6. prosinca 2013. kao majka i očuh djeteta te kao roditelji još četvero djece svojim svjesnim ponašanjem i zanemarivanjem ugrozili i nepovoljno utjecali na psihofizički i socijalni razvoj te zdravlje, odgoj i obrazovanje djece.

Tukli djecu i nisu vodili brigu o njihovom zdravlju



Par se pred djecom gotovo svakodnevno svađao i tukao, zbog čega su vođeni i prekršajni postupci. Uz to, tukli su i djecu udarajući ih rukama po raznim dijelovima tijela, a nisu vodili brigu ni o njihovom zdravlju jer ih nisu vodili na redovite liječničke preglede i cijepljenja.

Zanemarivali su i njihovo školovanje pa tako nisu dolazili na roditeljske sastanke i informcije, a nisu im pomagali ni u svladavanju gradiva.

Djeca su bila gladna, neadvekatno odjevena i higijenski zapuštena

Nisu čak brinuli ni o osnovnim potrepštinama za djecu pa su tako maleni često bili gladni, neadekvatno odjeveni i higijenski zapušteni.

Ni nakon što su raskinuli svoju izvanbračnu zajednicu nisu ništa više brinuli o djeci. Ona ni na koji način nije vodila brigu o osnovnim životnim potrebama i odgoju troje djece koja su ostala živjeti s drugooptuženim, dok je on gotovo svakodnevno bio pijan, pa nije vodio brigu ni o dvoje djece koja su ostali živjeti s ženom, a ni o troje djece s kojima je ostao u zajedničkom kućanstvu.

Zbog svih navedenih propusta nadležni centri za socijalnu skrb djecu su spasili tako što su ih smjestili u udomiteljske obitelji.

Komentari