SUMMIT U PARIZU: Kineski premijer pozvao Kinu i Europu da se “izdignu nad razlikama”

Foto: Twitter

Kineski premijer Li Qiang pozvao je Kinu i Europu da se “izdignu nad razlikama” i pronađu “kreativna rješenja” na samitu u Parizu, kako bi odgovorili na globalne probleme poput klimatskih promjena i smanjenja siromaštva.

– Kina će nedvosmisleno odbaciti trgovinski protekcionizam i sve oblike odvajanja i prekida opskrbnih lanaca, rekao je Li posljednjeg dana dvodnevnog samita. Dodao je da će Kina nastaviti poduzimati praktične korake kako bi podržala zemlje u razvoju.

Ključni ciljevi samita bili su ublažavanje tereta duga za neke od najugroženijih zemalja svijeta uz pronalaženje načina za oslobađanje milijardi dolara u novim sredstvima za financiranje borbe protiv klimatskih promjena.

– Kina je spremna uključiti se u napore smanjenja duga na učinkovit, realan i sveobuhvatan način u skladu s načelom pravedne raspodjele tereta, rekao je Li.



Zambija je na samitu postigla dogovor o restrukturiranju duga od 6,3 milijarde dolara prema drugim vladama, uključujući Kinu, svog najvećeg službenog vjerovnika.

Komentari