Supruga Alekseja Navaljnog poziva EP da istraži Putinove tokove novca na Zapadu

Foto: Twitter

Julija Navaljna, supruga pokojnog ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog, pozvala je u srijedu europske političare i dužnosnike da istraže financijske tokove na Zapadu povezane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovim saveznicima.

Navaljna je govorila pred Europskim parlamentom u Strasbourgu 12 dana nakon što je njezin suprug iznenada umro u ruskoj kaznenoj koloniji u dobi od 47 godina.

Julija Navaljna, u crnoj haljini s bijelim ovratnikom i obrubom, dočekana je ovacijama u Europskom parlamentu.

U svom govoru Navaljna je optužila ruske vlasti na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom za orkestrirano ubojstvo njezina supruga, što Kremlj odbacuje. Rekla je da je to javno umorstvo ponovno pokazalo kako je Putin sposoban za sve i da se s njim ne može pregovarati. Izrazila je zabrinutost zbog toga što nijedna od restriktivnih mjera EU-a zapravo nije zaustavila agresiju Rusije na Ukrajinu.



– Putin je vođa organizirane kriminalne skupine. To uključuje trovače i ubojice, ali oni su samo marionete. Najvažniji su ljudi bliski Putinu – njegovi prijatelji, suradnici i čuvari mafijaškog novca, rekla je.

Foto: Twitter

‘Moramo se suprotstaviti toj zločinačkoj skupini’

U tom je kontekstu pozvala na inovativnije ideje kako bi se onemogućio Putinov režim, kako na domaćem terenu tako i djela protiv njegovih susjeda.

– Vi, ali i svi mi, moramo se suprotstaviti toj zločinačkoj skupini. A politička inovacija ovdje podrazumijeva borbu protiv organiziranog kriminala, a ne političku utakmicu. Ne izjave zabrinutosti nego potraga za mafijaškim suradnicima u vašim zemljama, za onim diskretnim odvjetnicima i financijašima koji pomažu Putinu i njegovim prijateljima da sakriju novac, kazala je.

– U ovoj borbi imate pouzdane suradnike – na desetke milijuna Rusa koji se protive Putinu, ratu i zlu koje on donosi, istaknula je.

– “Putin mora odgovarati za ono što je učinio mojoj zemlji. Putin mora odgovarati za ono što je učinio jednoj miroljubivoj susjednoj zemlji. I Putin mora odgovarati za sve što je učinio Alekseju, zaključila je.

Julija Navaljna obećala je da će nastaviti rad svoga supruga, pozivajući Ruse da podijele njezin bijes protiv Putina, a sastala se i sa zapadnim političarima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena prošli tjedan.

Rekla je da su na tijelu njezina supruga vidljivi tragovi zlostavljanja i da nije sigurna hoće li njegov sprovod u petak biti miran događaj.

Udovica ruskog oporbenog vođe Navaljnog traži da vlasti predaju tijelo njenog supruga

Komentari