Suverenisti kritizirali EU: Hrvatska je talac katastrofalne politike cijepljenja, kao da nas vraća u Jugoslaviju gdje smo uvijek bili žrtve vanjskih neprijatelja

Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatski suverenisti u petak su kritizirali politiku Europske unije u vezi s cijepljenjem i nabavom cjepiva zbog kašnjenja u odobravanju cjepiva radi godišnjih odmora usred pandemije, nedovoljnih količina cjepiva i amaterske odrađenih pregovore s proizvođačima.

“Sve pogreške Europske agencije za lijekove i Europske komisije pravi su katalog nesposobnosti i smušenosti eurobirokrata”, ocijenio je na konferenciji za novinare čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović, dodavši da je Hrvatska taoc katastrofalne europske politike odobravanja i nabave cjepiva.

Iako sada i sama predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen priznaje određene pogreške, smatramo da to nije dovoljno i neoprostivo je da čak i zemlje poput Srbije s podsmijehom gledaju na briselsku nesposobnost. U Velikoj Britaniji je upravo pandemija koronavirusa postala ključni argument euroskeptika da je brexit bio ispravna odluka, ustvrdio je.

Dodao je da se događa upravo ono na što su upozoravali, a to je da se Hrvatska ne smije slijepo i nekritički oslanjati isključivo na Bruxelles jer takva politika, može imati kobne posljedice na Hrvatsku i Hrvate.



Kako je moguće da usred pandemije od koje umiru deseci tisuća njezinih građana, EU kasni s odobrenjem nekog cjepiva po mjesec i više dana? Je li razlog oprez ili čista nesposobnost i taktiziranje jer Velika Britanija ili SAD nisu neke zemlje koje bi to učinile bez čvrstih znanstvenih argumenata, upitao se Zekanović.

Zašto, dodao je, farmaceutske kompanije svoje cjepivo radije daju drugima, a EU se nemušto pravda kako su eto, žrtva neke loše namjere.

“Krivi su im svi osim njih samih. Takva politika kao da nas vraća u Jugoslaviju gdje smo uvijek bili žrtve vanjskih neprijatelja, čime se skrivala vlastita nesposobnost. Toplo se nadam da nam Bruxelles neće postati novi Beograd, iako stvari nažalost idu u tom smjeru“, poručio je Zekanović.

“Iako nismo za prisilno cijepljenje ili kažnjavanje onih koji oklijevaju, smatramo da su svi naši stariji sugrađani već trebali dobiti priliku cijepiti se ako to žele, ocijenio je Marko Milanović Litre dodavši da je nažalost Hrvatska opet na začelju.

A kako to obično biva, preko reda se cijepe gospoda poput Borasa i Burilovića, cijepi se politička elita, a ugrožene skupine puštene su da strahuju od bolesti i smrti. Europska unija ni ovaj put nije ispunila zadaću zaštite svojih građana”, rekao je Litre.

Komentari