Suverenisti prozvali Vladu RH: Traže da stanu uz Boyse te da im pruže jednaku podršku kao Zambijcima

Damjan Tadic/Cropix

Slučaj uhićenih Dinamovih navijača u Grčkoj privukao je i pažnju Hrvatskih suverenista. U najnovijem priopćenju objavili su kako od Vlade Republike Hrvatske zahtijevaju da navijačima pruži jednaku potporu kao i Hrvatima koji su se u Zambiji nosili s optužbama za trgovinu djecom.

Priopćenje Suverenista prenosimo u cijelosti:

“Hrvatski suverenisti od Vlade Republike Hrvatske i diplomatsko-konzularne mreže traže snažniji angažman u pružanju pomoći i zaštite hrvatskim državljanima uhićenima u Grčkoj prije odgođene utakmice zagrebačkog Dinama i atenskog AEK-a. Nakon podizanja standarda u slučaju osmorke uhićene u Zambiji osumnjičenih za pokušaj trgovine djecom, očekujemo primjenu istih standarda u svim sadašnjim i budućim slučajevima kad se hrvatski državljani u inozemstvu nađu u problemima sa zakonom.

‘Zahtijevamo hitno djelovanje’
Zabrinjavajuće su posljednje informacije o tome da među privedenim hrvatskom državljanima ima ozbiljno ozlijeđenih kojima se u Ateni ODBIJA PRUŽITI medicinsku pomoć. Od nadležnih tijela Republike Hrvatske zahtijevamo provjeru te informacije i hitno djelovanje kako bi se našim državljanima ukazala potrebna pomoć.



Hrvatski suverenisti osuđuju sva navijačka nasilja, posebice kad se radi o ozljedama i smrtnom ishodu. Isto tako odbacujemo svaku mogućnost opravdavanja ili relativizacije nezakonitih aktivnosti hrvatskih državljana.

No, jednako tako želimo istaknuti da je nedopustiva hajka koju grčki sportski djelatnici i dio medija provode protiv Hrvatske i Hrvata.

‘Optužnice nema ni na vidiku’
Skandalozno je da se kroz medijski prostor u Grčkoj i Srbiji na temelju poluinformacija, tračeva i otvorenih podvala pokušava stvoriti atmosfera u kojoj je krivac za tragediju pronađen i presuđen prije nego što je uopće zaključena istraga i dok optužnice i pravednog suđenja nema ni na vidiku, a da Vlada Republike Hrvatske pritom uopće ne pokušava reagirati na otvoreno narušavanje principa vladavine prava, kršenje ljudskih prava hrvatskih državljana i ugrožavanje njihove sigurnosti.

Želimo vjerovati da će Vlada RH i diplomatsko-konzularna mreža početi raditi svoj posao makar jednako agilno kao u slučaju Zambija i osigurati potrebnu pravnu i zdravstvenu zaštitu uhićenim Hrvatima iako to u ovom trenutku nije popularno jer radi se o navijačkom nasilju koje je s pravom prezreno i osuđeno u hrvatskoj javnosti. Odgovorna vlast mora činiti ono što joj je ustavna i zakonska obveza neovisno o tome kako će joj to utjecati na rejting”, poručili su Suverenisti.

Komentari