Svađa DVD-a Drniš i NP Krka: Cijene li se vatrogasci samo nakon tragedije? Cijenimo ih uvijek, ali oni su ti koji nisu prihvatili ponuđene uvjete

Ilustracija Foto: Facebook

Službena stranica Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Drniš danas je putem svog facebook profila objavila dva priopćenja u kojem su se ljutito obrušili na Nacionalni park Krka.

Zaštita PP-a je preskupa!?

Evo što su napisali su svom prvom priopćenju kojeg prenosimo u cijelostui: “Da li PP zaštita ima svoju cijenu i koliko ona iznosi ?? Proteklih skoro i 15-godina naše društvo je provodilo vatrogasne ophodnje i vršilo PP zaštitu Krka National Park , ali od ove sezone više ne.”

“Razlog uštede iz ustanove, naveden je da zbog smanjenih prihoda zbog Covida, upitna je opstojnost i isplata plaća preko 400 njihovih zaposlenika. Zaposlenici parka izdaju sjajnu literaturu, zapošljavaju stručne i sposobne ljude, održavaju staze, brodovima prevoze posjetitelje… ali to je i ustanova koja je svrstana u II. kategoriju ugroženosti od požara na području koje je ne u velikoj požarnoj opasnosti, nego je većim dijelom ljeta u extremnoj ili vrlo extremnoj opasnosti.”

“Obveza im je i da imaju svoju vatrogasnu postrojbu ali eto ništa od toga. A mi gasimo evo već 10-ti požar u nizu koji zaustavljamo na samoj granici parka… Oni prema nama nemaju nikakvu obvezu, a mi gasimo s covidom i bez covida, a i zašto bi nas i financirali kad se naša oprema i tehnika ne kvari, gorivo kad natočimo na benzinskoj ne plaćamo, samo se srdačno pozdravimo sa djelatnicima benzinske a i plaće su nam ministarske.”



“Da li se vatrogasci cijene samo nakon neke tragedije, a nakon nje, brzo se zaborave i postanu svima samo trošak, nepotrebni privjesak i kamen u cipeli koji svi jedva čekaju izbaciti!!??”

Odgovor nacionalnog parka

Nakon toga stigao je i odgovor NP Krka u kojem kažu: “Ukupno im je isplaćeno 2.324.000 kuna u razdoblju od 2015. do 2020. Nakon zajedničkog sastanka održanog u lipnju ove godine sastavljeni su ugovori za novu protupožarnu sezonu.”

Sa svim predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava potpisani su ugovori o suradnji i isplati sredstava za 2021., osim sa DVD-om Drniš koji nije prihvatio ponuđene uvjete. Planirana sredstva još uvijek su na raspolaganju DVD-u Drniš”

“Uslijed pada prihoda JU ‘NP Krka’ uzrokovanih pandemijom, za protupožarnu sezonu 2020. ugovori su smanjeni za postotak smanjenja prihoda, a za protupožarnu sezonu 2021. ugovori s dobrovoljnim vatrogasnim društvima povećani su za postotak povećanja prihoda u odnosu na prethodnu godinu.”

“Isti ugovor predsjednik DVD-a Drniš nije prihvatio potpisati uz obrazloženje da dodijeljena sredstva, usklađena s prihodima Ustanove, ne zadovoljavaju njihove potrebe. S predstavnicima svih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Parka dogovoreno je povećanje iznosa ugovora za 2022. u skladu s postotkom povećanja prihoda u tekućoj godini.”

“Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’, posebno se brine o protupožarnoj zaštiti i u okviru Službe za tehničke poslove djeluje Odsjek za protupožarnu zaštitu i zaštitu na radu. Svake godine donose se Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, Plan motriteljsko-dojavne službe i Plan motrenja, čuvanja i ophodnje, koji detaljno propisuju mjere zaštite od požara na terenu, s naglaskom na razdoblje od 1. lipnja do 1. listopada.”

U sklopu aktivnosti zacrtanih tim planovima čiste se i uređuju protupožarni putovi, uklanja se nisko raslinje i kosi trava, održavaju se pješačke staze i atestiraju protupožarni aparati. U sezoni požara na terenu djeluje posebno ustrojena motrilačko-dojavna služba i noćna pokretna motrilačka ophodnja.

Nadalje, 2018. kupljeno je novo vatrogasno vozilo opremljeno spremnikom vode kapaciteta 3 000 litara, rasvjetnim stupom s LED svjetlom i hidrauličnom dizalicom. Kao takva, cisterna je vrijedan doprinos sustavu zaštite od požara u Nacionalnom parku ‘Krka’, ali i dobrodošla pomoć vatrogasnim službama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u mjestima u okolici Parka.”

“Od 2016. u upotrebi je i pick-up vozilo s visokotlačnim vatrogasnim modulom kapaciteta 300 litara. Pomoć vatrogasnih službi i dobrovoljnih vatrogasnih društava u mjestima u okolici Parka od iznimne nam je važnosti. Svim vatrogascima zahvaljujemo na nesebičnom doprinosu a podršku Ustanove uvijek imaju u skladu s realnim mogućnostima.”

Opet se oglasili vatrogasci

Vatrogasci su se u svom drugom priopćenju ponovno obrušili na park kazavši kako ini pričaju dok vatrogasci rade: “Dok mi jučer cijeli dan i noć gasimo, a i danas nas čeka dug dan na požaru pod Prominom, oni smišljaju pametne izjave za javnost.”

“Cijeli tim PR stručnjaka, a tko smo mi da se opće bunimo protiv njih. A o odnosu traženog i ponuđenog samo da Vam izjavimo da će nam račun za gorivo za ovaj mjesec iznositi 60% iznosa koji oni daju za cijelu godinu.”

“To je kao da mi tražimo da nam oni kupe povratnu kartu za New York, a mi bi tu uslugu pošteno platili 10 kn. Nećemo se više na ovu temu osvrtati, a nama ostaje gorak osjećaj u želudcu, nekad treba mahnuti rukom i kreniti dalje, tamo gdje te više cijene.”

“Lijep Vam pozdrav Krka National Park i drago nam je da ste bar malo promislili o nama, bavite se svjetskim facama koje Vas posjećuju, svoj PR trošite na to, a mi Vam želimo uspješnu ovu godinu.”

Komentari