Sve više nezbrinute djece, a proces posvajanja spor

Pixabay

U dječjim domovima u Hrvatskoj sve je više nezbrinute djece. Trenutačno ih je bez odgovarajuće roditeljske skrbi čak 4500. Proces posvajanja često je spor, a udomiteljskih obitelji nema dovoljno.

Najmlađe dijete u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj ulici staro je 34 dana.

˝Naš dom zapravo teško zadovoljava potrebe koje su na terenu. Možemo reći da se u zadnjih dvije do tri godine utrostručio broj zahtjeva za smještaj djece˝, kaže socijalna radnica u Dječjem domu Zagreb Dragana Miletić.

˝Upravo zbog procesa deinstitucionalizacije su smanjeni kapaciteti ustanova˝, kaže Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ali dodaje da se niti u jednom trenutku, kada je bio potreban žuran i hitan smještaj djeteta, nije dogodilo da dijete nije bilo adekvatno smješteno i zbrinuto.



Upravo je adekvatan i siguran smještaj zajednički cilj cijelog sustava. Dug je proces do posvajanja, pa je rješenje udomljivanje. No udomiteljskih obitelji nema dovoljno.

˝Udomiteljske obitelji možda više žele udomiti nešto stariju djecu jer briga o manjoj djeci zahtijeva puno više skrbi˝, smatra Dragana Miletić.

Pravo na skrb i brigu ima svako dijete. Trenutačno u Hrvatskoj njih 4500 čeka svoj novi dom.

Onih najmlađih, do 7 godina, ima 70-ak, a kapacitet je 60. Dolaze im djeca i iz drugih dijelova Hrvatske jer neki domovi više nemaju mjesta. Među njima je splitski Maestral.

˝Do 7 godina je 24 djece na smještaju, što je jako velik broj. Veći nego prijašnjih godina i nažalost, ta djeca su dugo tu˝, govori Jelena Burazin, ravnateljica Dječjeg doma Maestral u Splitu.

A za djecu je važno da u institucijama budu što kraće, piše HRT. 

Komentari