Svečana akademija povodom 30 godina Hrvatske vojske: ´Nastala je u uvjetima kakvu niti jedan europski narod nije vidio niti doživio´

Foto: MORH/ M.

Imamo jako kvalitetnu vojsku koja je prepoznata od svih naših saveznika, i po sposobnostima, opremljenosti, znanjima i vještinama stoji uz bok svim našim saveznicima, rekao je Banožić

Svečana akademija u prigodi obilježavanja 30 godina Hrvatske vojske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske održana je u petak, 28. svibnja 2021. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Svečanosti su, uz pripadnike Hrvatske vojske te ministra obrane RH Marija Banožića i načelnika Glavnog stožera RH admirala Roberta Hranja nazočili i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, drugi visoki vojni i civilni, bivši i sadašnji dužnosnici te ostali uzvanici.

Na svečanoj akademiji uručena su odlikovanja, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske vojske. Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga svojom je odlukom promaknuo 85 časnica i časnika, dok je načelnik Glavnog stožera promaknuo 119 dočasnica i dočasnika.



Ministar obrane RH Mario Banožić svim hrvatskim vojnicima, dočasnicima i časnicima i hrvatskim braniteljima čestitao je 30. rođendan Hrvatske vojske. “Ovo je prigoda da se prisjetimo svih onih koji su bili s nama kad je bilo najteže te da zahvalimo i njima i članovima njihovih obitelji“, rekao je ministar Banožić. Istaknuo je da teško stečene sposobnosti u Domovinskom ratu moramo zadržati i kontinuirano razvijati. “Imamo jako kvalitetnu vojsku koja je prepoznata od svih naših saveznika i po sposobnostima, opremljenosti, znanjima i vještinama stoji uz bok svim našim saveznicima”, rekao je ministar i istaknuo da se u idućem desetljeću donošenjem dugoročnog plana razvoja ide dalje ka modernizaciji, opremanju i razvoju Hrvatske vojske. “Danas to dokazuje odluka donesena na sjednici Vlade i ovdje koristim priliku da zahvalim predsjedniku Vlade i svim ministrima koji su sudjelovali u radu međuresorne skupine i radne skupine iz MORH-a i GS-a”, istaknuo je ministar Banožić u svom obraćanju te zaključio da je završen proces kojim se zadržava spremnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te se istodobno Hrvatska razvija i jača kao članica NATO saveza.

U svom prigodnom obraćanju predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović posebno je čestitao onima koji su nagrađeni i promaknuti upravo na 30. godišnjicu osnivanja Hrvatske vojske te istaknuo kako to u isto vrijeme nagrađuje, ali i obvezuje. “Vojni posao je jedan od najtežih i najsloženijih poslova. Mi već 30 godina razvijamo svoju vojsku u teškim okolnostima. Hrvatska je posebna jer je nastala u nemogućim uvjetima kakvu niti jedan europski narod nije vidio niti doživio u novije vrijeme”, rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je 30 godina Hrvatske vojske u ime zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora. “Hrvatska vojska izrasla je iz borbe, iz krvi i rata, i to nas sve obvezuje. Zato izražavam zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, posebno onima koji su dali život za Hrvatsku i njihovim obiteljima”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora i dodao kako su današnji mladi vojnici učili i uče od najboljih – od hrvatskih heroja i junaka, a Hrvatska vojska danas je međunarodno priznata, afirmirana i poštovana.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako mu je posebna čast biti ovdje na jedan od najvažnijih datuma u suvremenoj hrvatskoj povijesti, kada je 1991. godine održano povijesno postrojavanje Zbora narodne garde. “Bio je to tada smion, ali odrješit odgovor svima koji su stali nasuprot slobodi Hrvatske. Osnivanjem Zbora narodne garde, zahvaljujući odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Hrvatska je ustrojila oružanu silu koja je stala u obranu hrvatskog naroda protiv daleko nadmoćnije neprijateljske sile”, rekao je predsjednik Vlade izrazivši zahvalu svima koji su dali svoje živote za slobodu. Predsjednik Vlade istaknuo je kako je u znak zahvalnosti braniteljima, policajcima i vojnicima Vlada danas donijela povijesnu odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj čestitao je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u obrani domovine uz poseban pijetet prema onima koji su, nažalost, u toj borbi dali svoje živote. “Postrojavanje je bilo začetak stvaranja Hrvatske vojske koja se jačala i razvijala u jeku najvećih borbi. Uspjeli smo i razvili impresivnu silu. Hrvatska je postala članica NATO i EU-a, a naša vojska se razvijala, mijenjala i transformirala. Danas je drugačija – manja, ali profesionalna i moderna. Pred nama je novi investicijski ciklus opremanja i modernizacije Hrvatske vojske. Lista modernizacije je ambiciozna, ali, uvjeren sam, provediva”, zaključio je admiral Hranj.
General–bojnik Tihomir Kundid u svom je obraćanju u ime svih odlikovanih, promaknutih i pohvaljenih rekao da su medalje, promaknuća i pohvale snažan motivacijski čimbenik pripadnicima OSRH da nastave uspješno raditi s novim izazovima koji ih čekaju u služenju domovini.

U sklopu prigodnog programa prikazana je čestitka hrvatskih branitelja, kao i prigodni film o Hrvatskoj vojsci te su pročitane riječi svečane prisege izgovorene na povijesnom postrojavanju u Kranjčevićevoj 1991. godine. U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa HRM-a Sveti Juraj, piše Morh.hr

Komentari