(UŽIVO) SVEČANO OTVORENJE Svi su na okupu: Premijer i predsjednik suzdržano se rukovali

Ante Čizmić/Božidar Vukičević/Tonći Plazibat/CROPIX

Na odmorištu Komarna u utorak navečer počela je svečanost otvorenja Pelješkog mosta kojim će biti spojen jug Hrvatske s ostatkom države, uz nazočnost državnoga vrha, ministara, saborskih zastupnika, drugih uzvanika i brojnih građana.

Gospodarski je Pelješki most iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem ponovno će, nakon više od 300 godina, biti povezan cijeli teritorij Hrvatske. Glavni projektant mosta je slovenski stručnjak Marjan Pipenbaher, gradila ga je kineska tvrtka, a s 85 bespovratnih sredstava gradnju je financirala Europska unija.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Premijer Plenković i predsjednik Milanović kurtoazno su se pozdravili, obojica su dobili pljesak okupljenih. Čini se da predsjednik ima zamotan mali prst na lijevoj ruci.

 



 

Slika
Bozidar Vukicevic/Cropix

Milanović nije odgovarao na pitanja novinara, samo je gledao Pelješki most, piše Jutarnji.

Prisutnima se obratio ministar Oleg Butković.

– U životu svakog naroda postoje trenuci koji se pamte, prenose generacijski i žive u pričama među ljudima. Ovo je takav trenutak koji će zlatnim slovima ostati upisan u suvremenoj povijest i Hrvatske i hrvatskog naroda, rekao je ministar i upitao: – Postoji li nešto za reći što nije već rečeno danas? Postoji li danas nešto veće ili veličanstvenije od ovog trenutka?

– Osjećamo ponos jer most ovim ljudima ne predstavlja samo most u infrastrukturnom smislu, on će značiti okretanje jedne nove stranice u životu cijelog ovog kraja, a pravi značaj njegove izgradnje tek će se vidjeti, ustvrdio je Butković.

– Prije gotovo 10 godina stotine ljudi stajalo je ovdje na brodicama i barkama simbolično spojivši Brijestu i Komarnu. Danas su one povezane veličanstvenom konstrukcijom koje se izdiže iz Malostonskog kanala, rekao je Butković koji je na kraju također zahvalio svima koji su sudjelovali i pridonijeli gradnji mosta.

Zatim se obratila i Dubravka Šuica:

– Dvadeset godina nakon što sam sudjelovala u otvaranju Mosta Franje Tuđmana, danas imam čast predstavljati EK u ovom povijesnom trenutku, za nas i za EU. Ovo je rezultat ogromnog angažmana i velikog rada. Ulaskom u EU počele su se otvarati financijske mogućnosti koje je trebalo znati iskoristiti, zadovoljiti zahtjeve i pravila. Ovo je najveći projekt EU-a ikad financiran u Hrvatskoj i jedan od najvećih projekata EU-a posljednjih godina u iznosu od 357 milijuna eura. Bit postojanja EU je u premošćivanju i spajanju, a inauguracijom Pelješkom mosta ta simbolika postaje opipljiva. Otvaranje Pelješkog mosta predstavlja novo doba za ovo područje, rekla je Šuica.

Obratio se i premijer Plenković: 

Ovo je povijesni dan za Hrvatsku, obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Ostvarili smo državni, strateški i svehrvatski projekt. Ovo je projekt ponosa, zato što smo dio generacije koja je spojila hrvatski teritorij. To je potez u ravni onih ključnih trenutaka koje su nam priuštili hrvatski branitelji kada se stvara hrvatska sloboda. Ovaj projekt realizirali smo skladno. U pogledu volje, u pogledu projekta, u pogledu korištenja članstva EU na najbolji mogući način, rekao je premijer.

– Projekt smo realizirali na temelju ključnog načela EU – solidarnosti. Dio smo kluba najrazvijenijih zemalja i to trebamo i znamo cijeniti. Ovaj projekt nas je na fascinantan način povezao s Kinom.

Pratite uživo na videu ispod:

https://www.facebook.com/HRTvijesti/videos/1203583710477514/

Komentari