Talijanska tajna služba upozorava: Dvadeset ekstremističkih džihadskih ćelija trenutno djeluje na Balkanu

Ilustracija/Robert Fajt/Cropix

Dvadeset ekstremističkih džihadskih ćelija trenutno djeluje na teritoriju Balkana, a cilj su im teroristički napadi diljem Europe, upozorile su talijanske obavještajne službe, kako prenose talijanski mediji.

Takvih skupina najviše ima na teritoriju Kosova, Albanije i BiH, ali postoje i u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. One predstavljaju, kako se tvrdi, “inkubator prijetnji sigurnosti” čitavoj Europi, prenosi Blic.

Prema pisanju lista Il Tempo, ćelije postoje već oko dvije godine, ali je u zadnje vrijeme, a osobito od početka rata u Izraelu, uočena njihova pojačana aktivnost.

Ćelije čini oko 500 povratnika iz ISIS-a, s ratišta u Siriji i Iraku, ali se stalno regrutiraju novi članovi, a oni su većinom migrati koji dolaze na ovaj dio Europe.



Talijanski mediji tvrde da su u vrijeme otkrića njihova postojanja imale čak oko 1000 članova. Oni upozoravaju i čelnike organizacije, među kojima se, kako tvrde, ističu “Balkanski lavovi”, mreža koja ima zadatak ojačati “periferne zglobove” pokreta i pokrenuti nove terorističke akcije u Europi.

Stiglo 52 tisuće novih migranata
Među navedenih 20 džihadističkih ćelija su i skupine salafističkog i vehabističkog porijekla sa sjedištem na Kosovu, u Albaniji i u Bosni. Talijanske obavještajne službe upozoravaju da su “glavne karakteristike skupina transnacionalne i međuetničke mreže, često s europskim vezama”.

Ističu da je samo prošle godine balkanskome rutom prošlo gotovo 150 tisuća migranata. Od siječnja do kolovoza 2023. godine stiglo je 52 tisuće novih. Riječ je o migrantima od Pakistanaca do Nepala, ali ima tu i migranata iz drugih država, posebno iz Sjeverne Afrike.

Komentari