Tatjana Korceba-Huić: Odgoda obveznih davanja državi je feudalizam!

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Poduzetnica i direktorica Briefing e-servisa Tatjana Korceba-Huić objavila je na društvenim mrežama komentar na trenutačne mjere koje provodi Vlada kako bi se lakše prebrodila kriza uzrokovana koronavirusom. Također, navodi kako odgoda javnih davanja nije dovoljna i da je dužnost javnog sektora sada pomoći privatnom. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Ajmo ponoviti, jer neki su to očigledno zaboravili, gdje je čije mjesto, tko pije, a tko plaća…

Javni sektor je servis privatnom sektoru i cijelom društvu, i zadaća mu je osigurati kvalitetno obrazovanje, brigu za zdravlje, sigurnost, javni red i mir, pristojnu starost, pomoć nemoćnima, te procesuiranje nepoželjnih ponašanja. Građani i privatni poduzetnici za to odvajaju više od 50% svojih prihoda (podsjećam, Dan porezne slobode 2019. je bio 29.6.)

U godinama kad poduzetnici otvaraju nova radna mjesta, imaju pristojne prihode, ekonomija raste, zadaća javnog sektora je stvoriti rezerve za nadolazeći pad ekonomije (jer on uvijek dođe, na vrijeme ste upozoreni).



Sad smo u situaciji da taj servis razapne mreže, da ublaži pad privatnog sektora, izvuče sredstva pospremljena u dobrim godinama (!), i da na SVE načine POMOGNE privatnom sektoru.

Ne odgodi!
Pomogne!

Jer on financira – sve!

Da smanji svoje apetite, neracionalnosti, procijeni stvarnu potrebu svakog radnog mjesta i sebe prilagodi – privatnom sektoru i trenutnoj situaciji.

Ovaj trend kod nas, da javni sektor propisuje sve privatnom, gdje radi, što, na čemu, kad i koliko, što smije, što ne smije i kad, dimenzije prostora, visinu rukohvata, s kojim naljepnicama, koliko viška ili manjka u blagajni, što plaća, kad plaća, s kolikim kamatama, je otišao predaleko, čisti je teror i zove se – feudalizam.

Odgoda obveznih davanja državi, a većina je i tako apsurdna je – feudalizam!

A ‘gospodar’ nam je iskazao milost tim činom.
Ponižavate nas. Mi nismo kmetovi.
Mi smo građani 21. stoljeća i za vas odvajamo 50% svog prihoda, iako bismo ga rado potrošili na svoju obitelj.

Podsjećam da smo u EU, u srcu civilizacije koja je davno izašla iz feudalizma, i da su nam uzor – Danci, Šveđani koji s radošću plaćaju porez jer znaju da od toga cijela zajednica ima koristi.

Bez privatnog sektora, njegovog neometanog i slobodnog rasta, bez bezbrojnih i apsurdnih regula, nema plaćenih poreza. U prijevodu: nema bolnica, respiratora, vrtića, znanosti, plaća, povišica, kolektivnih ugovora, godišnjih odmora, mirovina, službenih vozila, cesta, materijalnih troškova, ministarstava, agencija, zbrinutih nesposobnih rođaka, nema – ničega!

Dakle, budite razboriti, smanjite javni sektor, pomozite privatnom da opstane i nastavi plaćati #manjeporeze na dobrobit cijelog društva”, napisala je Tatjana Korceba-Huić na Facebooku.

 

Komentari