Tečaj dolara blago ojačao

Pixabay

Tečaj dolara blago je ojačao u srijedu na međunarodnim tržištima u odnosu na košaricu drugih najznačajnijih svjetskih valuta zbog ponovne neizvjesnosti američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju bio u blagom plusu u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 97,764 boda, zadržavši se iznad najnižih razina od 11. studenoga od 97,644 boda, na koje se u jednom trenutku spustio u utorak.

Tečaj jena, valute-utočišta u koju investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima na gospodarskom i političkom planu, zadržao se pritom na 108,60 jena za dolar, nedaleko najviših razina od 22.studenoga. I cijena švicarskog franka, također valute-utočišta, ostala je nadomak najviših razina prema dolaru u posljednjih mjesec dana.

S druge strane, australski je dolar bio najveći gubitnik prema američkom, nakon slabijeg izvješća o rastu gospodarstva u trećem kvartalu. U odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja, cijena mu je oslabila oko 0,5 posto.



Američki predsjednik Donald Trump objavio je kako nema krajnji rok za postizanje trgovinskog sporazuma s Kinom, što je bio najnoviji razlog koji je obeshrabrio investitore u kontekstu već oslabljenog rasta globalnog gospodarstva zbog trgovinskih sukoba.

“Poprilična je neizvjesnost prisutna po pitanju trgovine i gospodarskih izgleda, a u takvom okruženju investitori se okreću valutama koje nude najviše kamatne stope a to je dolar”, rekao je Morten Lund, analitičar u banci Nordea.

Pritisci na slabljenje dolara ponešto su ojačali u ovome tjednu nakon objave solidnih gospodarskih pokazatelja iz eurozone i neočekivano dobrih vijesti iz kineskog proizvodnog sektora. Zahvaljujući takvim vijestima ojačale su nade investitora da će globalno gospodarstvo ubrzati iduće godine i potaknuti potražnju za ostalim valutama.

Tržišni analitičari mišljenja su da bi dolar značajno mogao oslabiti tek u slučaju oštrog usporavanja američkog gospodarstva i značajno većih očekivanja po pitanju smanjenja ključnih kamatnih stopa u SAD-a. Trenutno se na tržištima očekuje jedno smanjenje kamatne stope za 0,25 postotna boda do srpnja iduće godine.

Komentari