TEŠKE VIJESTI ZA LJUBITELJE: Zbog klimatskih promjena kava će uskoro postati delikatesa

Svijet bi mogao izgubiti polovicu svoje najbolje zemlje za uzgoj kave i to u scenariju umjerenih klimatskih promjena, smatra Denis J Murphy, biotehnolog sa Sveučilišta južnog Walesa (UK).

Brazil, koji je trenutno najveći proizvođač kave na svijetu, zabilježit će pad zemlje za uzgoj kave za 79 posto.

To je jedan od ključnih nalaza nove studije švicarskih znanstvenika koji su procijenili potencijalne utjecaje klimatskih promjena na kavu, indijske oraščiće i avokado. Svi su oni važni proizvodi kojima se globalno trguje i koje uglavnom proizvode mali poljoprivrednici u tropima.

Kava je daleko najvažnija s očekivanim prihodom od 460 milijardi američkih dolara u 2022., dok brojke za avokado i indijski oraščić iznose 13, odnosno 6 milijardi dolara.



Dok kava uglavnom služi kao stimulativni napitak, avokado i indijski oraščić široko su konzumirane prehrambene kulture koje su bogate mononezasićenim biljnim uljima i drugim korisnim hranjivim tvarima.

Stoga ćemo se morati prilagoditi tekućim promjenama u tropima, na primjer premještanjem uzgoja određenih usjeva u različite regije gdje će klimatski utjecaji biti benigniji.

Međutim, čini se vjerojatnim da će, bez obzira na mjere ublažavanja, mnogi tropski usjevi postati oskudniji, a time i skuplji u budućnosti.

Što se tiče kave, ona bi čak umjesto jeftinog svakodnevnog napitka mogla postati cijenjena delikatesa koju treba kušati samo u posebnim prilikama, poput finog skupocjenog vina, piše Dnevno.hr.

 

Komentari