Tijekom srpnja u Zagorju četiri puta više novozaraženih koronom nego mjesec ranije

Ilustracija/Pixabay

U Krapinsko-zagorskoj županiji u srpnju je zabilježeno četverostruko povećanje broja novooboljelih od koronavirusa u odnosu na mjesec ranije, a sedmodnevna je incidencija najveća od 25. veljače ove godine, istaknuto je danas u Krapini.

Prema riječima zamjenice načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Marije Bedeniković, na području Krapinsko-zagorske županije su trenutačno 943 osobe pozitivne na COVID-19.

U proteklih sedam dana na 100 tisuća stanovnika imamo 504 novooboljela, a prije tjedna dana je bilo 446, što je veliko povećanje i sedmodnevna inicdencija najveća od 25. veljače. Tijekom tri ljetna mjeseca najmanja je bila 3. lipnja kad je bilo samo 40 osoba, kazala je Bedeniković.

Dodala je kako je dnevni prosjek zaraženih osoba hospitaliziranih u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana sedam, a tijekom lipnja 15-ak dana nije uopće bilo pozitivnih osoba u bolnici.



U zdravstvenim ustanovama Krapinsko-zagorske županije trenutačno je pozitivno 17 djelatnika, od kojih je deset zdravstvenih, dok je prošli tjedan bilo 26 pozitivnih, od kojih 19 zdravstvenih, a istaknuto je da tako velik broj pozitivnih nije bio od veljače.

U ustanovama pružatelja socijalnih usluga smještaja je 18 pozitivnih korisnika i četiri djelatnika, a svi su u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Bidružica i on se tretira kao žarište.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskoga Zavoda za javno zdravstvo istaknuo je da su u lipnju ove godine na području županije bile 522 registrirane novooboljele osobe, a u srpnju 2354 što je, naglasio je, ogromno četverostruko povećanje. Također, u lipnju su umrle dvije pozitivne osobe, a u srpnju njih šest.

– Kod tih umrlih osoba u Općoj bolnici Zabok 40 posto nije bilo cijepljeno, a kod onih koji su bili cijepljeni prošlo je više od šest mjeseci od zadnje doze, rekao je Lipovac te dodao da je dosad u Zagorju prvom dozom cijepljeno 56 posto ukupne populacije, a drugom dozom oko 52 posto, dok je za booster, za treće i četvrto cijepljenje, dosad utrošeno 26.575 doza.

Župan Željko Kolar upozorio je na činjenicu da nikad nije bila tako velika razlika u broju novooboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji, u odnosu na susjedne Varaždinsku i Međimursku županiju.

U prosjeku, u našoj županiji je 50 posto više zaraženih nego što ih ima Varaždinska županija, stoga je moj apel, molba da vodimo brigu o sebi i o svojem zdravlju, poručio je Kolar.

Župan je istaknuo i da je Krapinsko-zagorske županije omogućila da se građani i dalje cijepe kod svojih doktora primarne zdravstvene zaštite, što znači da je cijepljene omogućeno na više od 70 mjesta na području županije.

Komentari