Jedna od Bandićevih miljenica najmoćnija žena Zagreba? Žari i pali holdingom, a cijena njenih štikli veća je od plaće čistaćica

Facebook

Na društvenoj mreži Facebook ovih dana iskače zanimljiv plaćeni oglas. Radi se o, kako stoji u opisu Facebook stranice, službenom profilu predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga Ane Stojić Deban.

Službeni profil prve dame Uprave holdinga otvoren je tek prije nekoliko dana, a na njemu su se počele pojavljivati objave vezane uz aktivnosti Grada i Holdinga u kojima se hvali njihov rad.

S obzirom da se službeni profil Stojić Deban pojavio tek sada, upućeni smatraju da se radi o predizbornoj kampanji i pozicioniranju druge najmoćnije žene iz biznisa prema izboru tjednika Lider.

Sposobna i dovitljiva

O kome se zapravo radi, svjedoče brojni novinski spisi, a mi smo pitali izvor blizak Holdingu kako je pozicionirana Ana Stojić Deban nakon smrti velikog vođe grada i doživotnog gradonačelnika Milana Bandića.



“Ona je i dalje iznimno moćna. Ništa ne može proći u Holdingu bez njezinog ‘amenovanja’. Mi je zovemo moćnom crnom damom i zaista ona to i jest. No, kao što je u svim tvrtkama i Gradu nastala prava drama nakon odlaska Milana Bandića na drugi svijet, tako i Stojić Deban pomalo traži sigurnu luku i čini mi se da i ona razmišlja u kojem pravcu krenuti i što će se dogoditi nakon lokalnih izbora u svibnju. Mi imamo tisuće zaposlenih, treba to sve očuvati, treba sve plaće isplatiti, nadam se da će nova vlast to uzeti u obzir, a i volio bih da Stojić Deban ostane čelna žena Uprave jer je izrazito sposobna i dovitljiva”, smatra naš izvor.

Bandić je Anu Stojić Deban za šeficu Holdinga 2015. postavio kao tada 34-godišnjakinju za koju su upućeni tvrdili da je vrlo ambiciozna, a u kuloarima znana kao “crna dama”. Razloge zašto je dotadašnja predstojnica ureda, koja nikad prije nije upravljala nekom ozbiljnijom tvrtkom, dobila moć nad četiri milijarde kuna, 11.000 zaposlenih i dvadesetak gradskih poduzeća brojni su tražili u njezinim obiteljskim vezama.

Intrigantna biografija

No, prvo valja reći kako je tekla njezina dugogodišnja karijera u Zagrebu. Kako stoji na stranici Zagrebačkog Holdinga, “na mjesto čelne osobe imenovana je odlukom Skupštine nakon višegodišnjeg vođenja Ureda Uprave, tijekom čega je blisko surađivala sa svim dosadašnjim članovima i predsjednicima Uprava.

Jedna je od prvih zaposlenica Zagrebačkog holdinga od njegovog osnivanja krajem 2005. Sudjelovala je u samom procesu njegovog formiranja, određivanju poslovnih procesa i definiranju radnih zadataka odgovornih pojedinaca i svih podružnica te je u potpunosti upoznata s načinom rada i funkcioniranjem te gradske tvrtke.

Karijeru je započela 2004. godine u Robnim terminalima gdje je bila zadužena za analizu i izradu poslovnih planova, a radila je i na položaju voditeljice ekonomike na poslovima računovodstva i financija.

Od 2013. godine pa do imenovanja na čelnu poziciju u Zagrebačkom holdingu radila je kao pomoćnica predsjednika Uprave te predstojnica Ureda Uprave. Na ovom je radnom mjestu bila zadužena za rukovođenje Uredom Uprave što je podrazumijevalo organiziranje i objedinjavanje svih funkcija potrebnih za neometani rad Uprave društva, odnosno koordinaciju između Uprave, svakog Sektora u Direkciji te svih podružnica i ovisnih društava. Osim toga, koordinirala je radom službi za potporu Upravi, protokola i službe za opće poslove te je sudjelovala u radu nadzornih odbora Gradske plinare Zagreb (i GPZ Opskrbe).

Ana Stojić Deban rođena je 1981. godine u Dubrovniku. Završila je dva fakulteta – diplomirala je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je završila i studij ekonomije poduzetništva”, stoji u životopisu crne dame na stranici Zagrebačkog holdinga.

Nevjerojatne veze

Ono što je intrigantnije od njezinog “debelog” životopisa u Gradu, jesu njezine ranije spomenute obiteljske veze. Stojić Deban supruga je Danka Debana, nekadašnjeg glasnogovornika, a zatim predsjednika Uprave Ingre koja je gradila Arenu Zagreb i kći Brune Stojića, jednog od zapovjednika stožera obrane HVO-a, kojeg je Haški sud optužio za ratni zločin. Prije imenovanja za najmoćniju ženu Holdinga, Stojić Deban bila je administrativna tajnica bivšeg predsjednika uprave Holdinga Slobodana Ljubičića Kikaša. Kada je on smijenjen, otišla je u Arenu Zagreb. Čim se Ljubičić vratio u Holding, vratila se i fatalna crna dama i to kao voditeljica ureda, a ostalo je povijest.

Posebno je jaka veza njezinog oca Brune Stojića s jakim lobijem koji je godinama žario i palio hrvatskim biznisom, a njegov brat Mate u tome je prednjačio.

Poslove je današnji osuđenik Bruno Stojić uglavnom i vodio preko brata Mate. Stojići su, skupa s kontroverznim Milanom Lučićem bili među suvlasnicima Dubrovačke banke u kojoj je Bruno bio direktor. Sudjelovali su preko te banke i u privatizaciji Energopetrola, tako da su izdvojili dio imovine u novu tvrtku Petrol.

Štikle i krpice

Mate Stojić bio je vlasnik građevinske tvrtke Monitor M, koja je bila povezana s tvrtkom Monitor u vlasništvu HVO-a, dok je u Nadzornom odboru tvrtke sjedila Đurđa Šušak, supruga pokojnog hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška.

Ušli su i u tvrtku Interšped iz Ploča, koja je završila u stečaju nakon što je od državnog fonda za razvoj dobila 20 milijuna kuna kredita.

Inače, Stojić Deban poznata je ljubiteljica mode i skupih cipela i krpica. Tako su mediji prije nekoliko godina pisali o njezinim cipelama u vrijednosti od preko 6000 kuna u kojima se pojavljivala na brojnim okupljanjima zagrebačke ‘kreme’, a to je veća vrijednost od neto plaće brojnih zaposlenika Zagrebačkog holdinga, piše Dnevno.hr

Komentari