Tko je Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore?

Foto: Twitter

Kandidat “Pokreta Europa sad” Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore. Prvi je predsjednik Crne Gore u povijesti višestranačja koji ne dolazi iz redova DPS-a.

On je na predsjedničkim izborima ostvario uvjerljivu pobjedu protiv predsjedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanovića, osvojivši preko 60 posto glasova.

U izbornu trku je ušao neplanirano, nakon što je odbijena kandidatura predsjednika Europe sad Milojka Spajića, zbog posjedovanja pored crnogorskog i srpskog državljanstva, podsjeća RTCG.

Milatović je bio ministar ekonomije i ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića od 4. prosinca 2020. do 28. travnja 2022. godine. Rođen je u Podgorici.



Kao ministar ekonomije Milatović je s Milojkom Spajićem, tadašnjim ministrom financija, kreirao ekonomski projekt “Europa sad”.

Na lokalnim izborima u Podgorici krajem listopada 2022.godine je DPS izgubio vlast, a Europa sad je s podrškom od 21 posto glasača najavila da će Jakov Milatović biti novi gradonačelnik.

Osnovne studije iz oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Proveo je jednu akademsku godinu na sveučilištu Illinoisa kao američki stipendista, jedan semestar na sveučilištu za ekonomiju i biznis u Beču kao stipendista Vlade Austrije, jedne akademske godine na sveučilištu Sapienza u Rimu (La Sapienza) kao stipendista EU.

Milatović je magistrirao ekonomiju na Oxfordu. Bio je stipendist britanske vlade. Bio je i član njemačke fondacije Konrad Adenauer. Tečno govori engleski, talijanski i španjolski.

Radio je u NLB grupi Podgorica i Deutsche bank u Frankfurt, potom Europskoj banci za obnovu i razvoj u timu za ekonomske i političke analize, a 2019. godine unaprijeđen je u glavnog ekonomistu za zemlje EU, uključujući Rumunjsku, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, a radio je u uredu Banke u Bukureštu.

Objavio je veliki broj članaka i koautor je dvije knjige.

Oženjen je Milenom s kojom ima troje djece- Anu, Saru i Davida.

 

Komentari