‘TO PREDSTAVLJA PROBLEM’ Milorad Pupovac oglasio se o mobilizaciji hrvatskih državljana u Srbiji: Nužno je da dvije države razgovaraju

Foto: Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Javnost je prije nekoliko tjedana upoznata sa slučajem 21-godišnjeg policajca iz Mirkovaca pokraj Vinkovaca koji se u studenom 2022. u Sremskoj Mitrovici upisao u srpsku vojnu evidenciju.

Navodno nije bio oduševljen time jer je prethodno od 2019. ignorirao tri poziva koja su mu stigla, ali je na koncu svoju dužnost kao srpski državljanin ispunio moguće i zbog novčane pa čak i zatvorske kazne koje su mu prijetile.

U MUP-u su doznali što je učinio i protiv njega je pokrenut stegovni postupak “radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez da je o tome obavijestio svog neposredno nadređenog rukovoditelja”. Dok ovaj postupak traje, mladić je udaljen iz službe koju je obavljao na graničnom prijelazu Tovarnik.

Pupovac poziva na razgovore
O svemu se za Novi list oglasio i Milorad Pupovac kao čelnik SDSS-a.



“Ima i Hrvata koji žive u Srbiji s dvostrukim državljanstvom, srpskim i hrvatskim. Stoga je nužno da dvije države razgovaraju kako bi se definiralo primarno i sekundarno državljanstvo, na osnovu kojeg se stječe vojna obveza, što to onda uključuje i pozive ovakve vrste, a na osnovu kojeg ne. Pripadnik hrvatske policije, vojske ili zaposlenik negdje drugdje u državnoj upravi, a posjeduje dvostruko državljanstvo, sasvim sigurno se ne bi trebao naći u ovakvoj situaciji.

Onaj tko se sada ipak nađe, kao što je taj mladi policajac, morao bi znati da je u koliziji s državom u kojoj živi i da to predstavlja problem. Nažalost, taj mladić nije to znao ili je zanemario, možda se nije niti s nekim posavjetovao i ušao je tako u zonu rizika”, rekao je predsjednik SDSS-a.

Za Novi list je nekadašnji šef Nacionalnog sindikata policije, a danas vijećnik u u Vukovarsko-srijemskoj županiji Nikola Kajkić 13. siječnja rekao kako postoji još policajaca koji su dobili takve pozive.

Kajkić, koji je otkrio da ga je zbog otkrivanja povjerljivih podataka suspendirani policajac kazneno prijavio, rekao je tada kako iz prve ruke zna da u Hrvatskoj ima još policajaca koji su se regrutirali za srpsku vojsku…

 

Komentari