Tomašević gostovao kod Mojmire, odgovarao je na zanimljiva pitanja: ‘Mi apsolutno možemo srušiti HDZ’

Foto: Ivana Nobilo/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević gostovao je u emisiji RTL Direkt, gdje je raspravljao o najavljenoj poreznoj reformi i ostalim aktualnim društveno-političkim pitanjima.

Ukidanje prireza
“Ukidanje prireza znači da će Zagreb ostati bez milijardu kuna, što je otprilike 10 posto naših prihoda. Međutim, da se smanjuje porezna osnovica jer se povećava osobni odbitak, tu je gruba procjena da ćemo ostati i bez 300 milijuna kuna. Ostat ćemo i u nešto manjem iznosu zato što se povećava plafon godišnjih plaća, kada nastupa ova viša stopa poreza koja je trenutno 30 posto. Imamo nižu stopu od 30 posto i za one najviše plaće stopu od 30 posto”, govori. “Najviše ljudi koji u Hrvatskoj živi, koji plaća tu stopu, živi u Zagrebu”, dodaje.

Tomašević je potom objasnio da će se Grad Zagreb s koalicijskim partnerima konzultirati kako bi vratili stopu poreza na dohodak na prethodnu razinu. Smatra da je to nužno jer je Grad Zagreb jedini grad u Hrvatskoj koji je obvezan ostvariti višak u proračunu u sljedećih pet godina kako bi neutralizirao prethodni deficit.

“Mislim da je bolje kompenzirati odmah ukidanje prireza povećanjem stope poreza na dohodak zato što porez na dohodak u Zagrebu od zaposlenih Zagrepčana plaća samo 30 posto Zagrepčana koji ima najviše plaće. To je socijalna pravednije nego da to kompenziramo povećanjem cijena, primjerice ako raste plaća, cijena ZET karte jednaka je za sve građane, i one s manjim plaćama i onima s većim plaćama”, navodi.



Moguća poskupljenja
Na pitanje o mogućim poskupljenjima, Tomašević je rekao da će se razgovarati s koalicijskim partnerima te da će biti potrebno kompenzirati dodatni gubitak od 300 milijuna kuna. Naveo je da će se razmotriti poskupljenje usluga ili druge mogućnosti kompenzacije, ali da će odluka biti donesena u idućim tjednima i mjesecima.

O Mini Manhattanu
Osvrnuo se i na projekt Mini Manhattan.

“To je projekt Jarun Panorama, rotor jug, zemljište je uz rotor, južna obala Save. Gradska skupština 2008. godine izglasava GUP za to zemljište. Odlučuje kolika je izgradnja, ogromna je. Ja bih sigurno, da sam tada bio zastupnik, glasao protiv 2017. Prošla vlast izdaje lokacijske dozvole, godinu kasnije prodaje gradsko zemljište privatnom investitoru i u ožujku dolazi poziv investitora tužbom, vrijedna otprilike 50 milijuna eura, odštete koja bi pala na gradski proračun. Nakon svih dozvola i privatnih zemljišta koje bi smomi onda usporavali ili onemogućavali taj projekt.

Oko rizika tužbe, ne samo da su mi sve gradske službe to provjerile, da bismo izgubili, nego su mi i vanjska odvjetnička društva provjerila, da budemo sigurni da je to zaista tako.

Uspjeli smo bar smanjiti štetu u toj velikoj izgrađenosti. Uvjerili smo investitora da grade 350 stanova, a nije predviđen ni jedan vrtić. Kao i sve drugo kako se radilo. Uspjeli smo uvjerili da jednoj od tih zgrada bude vrtić. Jedan dio infrastrukture ide aneksom ugovora na teret investitora, a ne na teret grada”, rekao je.

O novom stadionu
Što se tiče stadiona, Tomašević je kazao: “Vode se razgovori s Vladom i sa Zagrebačkom nadbiskupijom. U završnoj su fazi da se riješi imovinsko-pravno pitanje. Mi paralelno s tim pripremamo urbanistički natječaj, vjerujem da će do kraja godine krenuti i proširenje Kranjčevićeve jer ćemo tri puta povećati kapacitet tog stadiona da bi on bio zamjenski kad se Maksimir gradi”, objasnio je.

‘Mi možemo srušiti HDZ’
Upitan je i ima li tko šanse srušiti HDZ s vlasti. “Apsolutno”, tvrdi.

Na pitanje tko je to, odgovara: “Pa mi. Ne vjerujem baš sami, ali u svakom slučaju ili predizbornom, ali ako budemo u stanju, vjerujem da će biti postizborne koalicije. Vjerujem da progresivne strane mogu maknuti HDZ s vlasti i da je to potrebno Hrvatskoj.”

 

Komentari