Tomašević: Jedna liječnica na 10 tisuća stanovnika. To je apsolutna sramota!

Foto: screenshot

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević, posjetio je danas Trešnjevku-Jug, Vrbane i Jarun, gdje je, između ostalog, govorio o lošem planiranju nauštrb zelenila.

“Rast stanovništva u gradu koji ne prati društvena infrastruktura najbolje se vidi u primjeru Vrbana, gdje na oko 15 tisuća stanovnika, radi jedna liječnica opće prakse”, rekao je Tomašević: “To je apsolutna sramota i tako više ne možemo planirati razvoj grada.”

“Sustav u kojem se OPG-ove poziva da prodaju ekološku hranu stanovnicima kvartova ćemo promijeniti na način da ćemo organizirati zelenu javnu nabavu u svim ustanovama Grada Zagreba, prije svega vrtićima, školama i zdravstvenim ustanovama”, rekao je Tomašević.

“Na način da će prednost pri kupovini hrane za te ustanove imati hrana koja je proizvedena u krugu od 80 kilometara od Grada Zagreba, šireg zagrebačkog prstena. Na taj način promoviramo naše lokalne OPG-ove, nabavljamo kvalitetniju hranu od one koja dolazi iz uvoza, pa čak i s drugih kontinenata i smanjujemo emisiju stakleničkih plinova jer ta hrana mora proći manji transport da bi došla do svojih potrošača.”



“Zelene površine u Vrbanima nestaju, sve više njih predviđene su za gradnju novih stanova”, rekao je.

“Zelene površine ne bi smjele biti neiskorištene građevinske parcele, a to je prostorna politika sadašnje gradske vlasti, da su zelene površine još nerealizirane građevinske parcele. Zelene površine imaju jako bitnu funkciju u Gradu, one su dnevni boravak za ljude koji žive u stanovima u višestambenim zgradama, one su bitne i za klimu.”

Iako smo tražili da se izgradi park, na Vrbanima je napravljeno dječje igralište sa spravama za vježbanjem, rekla je Daniela Širinić, sukoordinatorica kvartovske grupe Trešnjevka jug. Vijećnici Gradske četvrti to su, kaže, napravili, samoinicijativno, bez prethodnog dogovora s građanima.

“Imate devet ljudi, koji su zaključili da su sva pamet nekog naselja, da će oni donositi sve bitne odluke, jer oni znaju bolje od 600-700 stanovnika koji se ujedine da predlože promjenu. Upravo zbog takvih situacija pričamo da je Mjesna samouprava skupa i da je treba u potpunosti reformirati.”

Prije godinu dana uputili smo inicijativu Mjesnom odboru kako bi se spomenuta livada uredila po željama stanovnika, Mjesni odbor je to prihvatio, ali nije uvažio naše zahtjeve, rekla je Marina Pečenko, članica inicijative građana Zeleni Vrbani.

“Na kraju je došlo do potpunog kontrarješenja od onog što želimo, stanovnici koji su potpisali peticiju koji ovdje žele park, park s puno stabala, sa šetnicama, jednu malu oazu.”.

https://www.facebook.com/watch/?v=3857214184355841

 

Komentari