Tomašević komentirao moguće ukidanje prireza: Karte ZET-a poskupjele bi četiri puta, a vrtići bi išli do 2000 kuna

Foto: Nera Simić / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da nije upoznat s prijedlogom porezne reforme ni s navodnim ukidanjem prireza, istaknuvši kako očekuje da će u komunikaciji s ministrom financija Markom Primorcem doznati kakve će biti posljedice reforme na gradove.

“Zasad nisam dobio nikakav službeni ni neslužbeni prijedlog kako će ta reforma izgledati”, rekao je Tomašević novinarima i najavio da će sve komentirati kada dobije službeni prijedlog Ministarstva financija i kada bude poznato kakve će posljedice porezne reforme biti na financije gradova.

Cijene karata ZET-a bez subvencija bi porasle tri-četiri puta
Upitan bi li ukidanje prireza značilo “bankrot Zagreba”, Tomašević odgovara kako su to “prevelike riječi za ovakvu situaciju” pa ne želi to na taj način komentirati. “Smatram da sam odgovoran političar i nikad ne trčim pred rudo”, poručio je.

“Naravno da treba porezno rasteretiti građane tako da porastu plaće, posebice najniže plaće, međutim, ako će se to reflektirati na znatno smanjenje prihoda gradova, onda ćemo imati drugu vrstu problema”, upozorio je.



Primjerice, kada Zagreb ne bi subvencionirao cijene karata ZET-a, one bi poskupjele tri ili četiri puta, a da nema subvencije i za vrtiće, cijene bi bile više od 2000 kuna mjesečno.

Vezano za informacije da su lani jedinice lokalne samouprave ostvarile suficit od tri milijarde kuna, Tomašević kaže da je Zagreb u specifičnoj situaciji u odnosu na druge gradove. “Zagreb je, za razliku od drugih gradova, planirao suficit u 2022., a planira ga i u 2023. i 2024. jer nam je Bandić u nasljeđe ostavio deficit koji je kumuliran pet godina zaredom i iznosio je 1,4 milijarde kuna”, pojasnio je.

Po odluci Gradske skupštine, Zagreb mora planirati suficit i ne može od toga “ni kunu potrošiti na kapitalne projekte niti bilo što drugo”, ističe gradonačelnik.

Obnova Doma sportova počinje krajem godine
Tomašević je u utorak obišao radove na obnovi Trga Krešimira Ćosića, riječ je o prvim radovima od kada je taj trg napravljen, još za Univerzijadu.

Sanira se plato ispred Doma sportova, radovi će završiti do ljeta. Vrijednost radova je 560.000 eura, bit će u potpunosti pokriveni iz gradskog proračuna. Revitalizirat će se i fontana koja duže vrijeme nije bila u funkciji, a planirani iznos za to je oko 66.000 eura, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Tomašević je najavio i obnovu zgrade Doma sportova, kompleksa od tri velike i četiri manje dvorane, koja će početi krajem ove, a trebala bi završiti do kraja iduće godine. Riječ je o projektu vrijednom oko 160 milijuna kuna, a gradonačelnik se nada da će država barem dijelom sufinancirati obnovu jer je riječ o dvorani koju se najviše koristi u cijeloj Hrvatskoj.

Za obnovu Doma sportova se ne može povući novac iz Fonda solidarnosti EU-a jer on ne financira sportsku infrastrukturu.

Komentari