Tomašević o mjeri roditelj odgojitelj: Morali smo prekinuti začarani krug, neće nam se obiti o glavu

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević gostovao je na N1 televiziji, a jedna od glavnih tema bila je mjera roditelj odgojitelj, odnosno ukidanje iste.

“Usvojili smo proračun od 15 milijardi kuna, pet milijardi kuna otpada na gradske ustanove, tako da je proračun u užem smislu nešto veći od 10 milijardi kuna. On je veći za oko 700 milijuna kuna ove godine, no 700 milijuna kuna više imamo dugova ove godine, isto tako imamo povećanje izdvajanja za obnovu. Kada tako gledamo proračun, napravili smo smanjenje redovnih troškova za oko sedam posto”.

Kaže i da njegov proračun nije isti kao Milana Bandića.

“Da je copy paste Bandićevog, prihvatili bismo amandmane HDZ-a i MN 356 koji su nerealni”.



‘Revizija mjere roditelj odgojitelj’

Najveću uštedu našli ste u ukidanju mjere roditelj odgojitelj?

“Smatram da nismo ništa suprotno napravili onome što smo govorili u kampanji, doista smanjuje se naknada, no omogućuje se onima koji imaju status da mogu djecu upisivati u vrtiće i zapošljavati se. To je revizija mjere. Što se tiče prijave novih korisnika to smo jasno govorili da ćemo odmah zaustaviti.

To je revizija mjere, jer kažem, neka prava koja dosad nisu imali će imati. Mislim da je čak i protuustavno da se zabranjuje rad i da djeca idu u vrtić. To nisu stečena prava jer se ne temelje ni na kakvom zakonu, temelje se na jednoj odluci Gradske skupštine. To je novčana pomoć, ali u zadnjih pet godina, koliko je ta mjera na snazi, na mjeru je otišlo 1,8 milijardi kuna, a 115 milijuna je otišlo na izgradnju vrtića. Mi smo kao Grad Zagreb dužni smo svakom djetetu osigurati kvalitetan predškolski odgoj u dječjim vrtićima u njihovom kvartu.

Ne samo da je za prenamjenu tih prostora, odnosno za privremeni najam i zapošljavanje novih odgojitelja je bilo prijavljeno 15 milijuna kuna, sada imamo preko 75 milijuna kuna u proračunu samo za vrtiće. Namjera je da se sva djeca upišu u vrtić. Planiramo gradnju osam vrtića do 2023. godine. Jednostavno je situacija takva da smo morali prekinuti taj začarani krug jer sada je jedan od glavnih argumenata da nema mjesta u vrtićima, a nema jer se nisu gradili vrtići.

Neće nam se to obiti o glavu”, kaže.

Komentari