Tomašević očekuje sastanak s Habijanom: ‘Tražimo da prestane opstrukcija gradskog HDZ-a’

Foto: Damjan Tadic/Cropix

U prostorijama ZICER-a na Zagrebačkom velesajmu jutros je započela 10. startup konferencija Zagreb Connect, a čijem je otvaranju nazočio i gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Na redovnoj konferenciji koja je uslijedila, najviše je bilo riječi o odlaganju otpada na Jakuševcu nakon dva odrona u proteklih mjesec dana, prenosi Večernji list.

Tomašević je naglasio kako će sanacija trajati mjesecima. “Želim zahvaliti Čistoći što unatoč svemu ulaže ogromne napore. I dalje imamo protokol koji ograničava broj kamiona na Jakuševcu gdje su radovi u tijeku, a to će povećati kapacitet za istovremeno odlaganje. Očekujem da se odvoz otpada stabilizira u roku od deset dana”, rekao je.

Po dozvolama Jakuševec se može koristiti do 2029. godine, ali dodao je Tomašević, od uvođenja ZG plavih vrećica smanjena je količina otpada koja dolazi na Jakuševec za četvrtinu. Kako bi se zatvorilo odlagalište, moralo bi se prvo izgraditi postrojenje u Resniku, kazao je.



“Očekujem uskoro sastanak s novim ministrom Damirom Habijanom, ali i razgovor sa predsjednikom Vlade jer ne možemo više čekati, ovo je treći ministar u mom mandatu. Tražimo da prestane opstrukcija gradskog HDZ-a i da se dogovorimo oko lokacije koja je izglasana već 2018. godine. Mi smo tražili sastanak, oni trebaju reći kada”, nastavio je gradonačelnik.

Ukoliko se umjesto Resnika odluči za neku novu lokaciju, cijeli proces će se usporiti barem za još dvije godine, istaknuo je, no pitanje je kakva bi ta spalionica bila u odnosu na onu koju je planirao pokojni gradonačelnik Bandić.

“To sam već rekao 10 puta, a sad ću i 11 put. Postrojenje i studija koja je gotova planira MBO (mehaničko-biološko) postrojenje od 140 milijuna eura. Ranije sam bio protiv toga jer je spalionica planirana u kapacitetu od 400 tisuća tona godišnja i plan je da tamo ide miješani komunalni otpad, čemu se protivimo”, kazao je.

“Koristi se kompostana na Markuševcu, koristi se bioplinsko postrojenje izvan Zagreba, trenutno je i hitna javna nabava za privatnike kako bi se premostilo ovo krizno razdoblje. Očekujemo stabilizaciju do kraja godine”, dodao je Tomašević.

Na kraju, gradonačelnik je svim građankama i građanima poželio sretan Božić i sve najbolje u Novoj godini.

Komentari