Tomašević: Ovo su predizborna uhićenja, HDZ mora hapsiti političare i dužnosnike iz vlastite stranke

Damjan Tadic / CROPIX

Tijekom petka, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije, uhićeno je nekoliko HDZ-ovih lokalnih i državnih političara i dužnosnika

Naime, uhićenja su navodno povezana sa zemljištem kojim su upravljale Hrvatske šume te projketima vjetroelektrana na području Šibensko-kninske županije.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i državna tajnica Ministarstva uprave te bivša kninska gradonačelnica, Josipa Rimac uhićeni su, neslužbeno se doznaje, zbog projekta gradnje vjetroparka u općini Ervenik nedaleko od Knina.

Na uhićenja reagirali su iz platforme Možemo!, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:



“Ovo su predizborna uhićenja”

“Jasno je kao dan da su ovo predizborna uhićenja, iz čega ispada da su češće izbori – bilo bi i više uhićenih korumpiranih političara. Predizborna uhićenja postoje i u drugim državama, ali je zanimljivo da u Hrvatskoj u predizborno vrijeme HDZ mora hapsiti političare i dužnosnike iz vlastite stranke.

Najnoviji slučaj je samo drvo u šumi korupcije upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj koju je uspostavio HDZ kao feudalna stranka koja dijeli naše zajedničke prirodne resurse kao leno svojim vazalima, a zauzvrat traži lojalnost.

Platforma Možemo! će kao zeleno-lijeva opcija za 21. stoljeće iskorijeniti takvu korupciju te uvesti demokratsko i održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima – šumama, vodama, tlom, prostorom – kako bi od njih cijelo društvo imalo dugoročnu korist”, navodi Tomislav Tomašević iz Platforme Možemo!

“Inzistiramo na decentraliziranom energetskom sustavu”

“Politička platforma Možemo! zalaže se za veći udio obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, ali ne na bilo koji način. Inzistiramo na decentraliziranom energetskom sustavu, lokalnom vlasništvu nad obnovljivim izvorima energije, građanskom sudjelovanju i suvlasništvu energetskih objekata, osnivanju energetskih zadruga i drugih modela energetske demokracije.

Isto tako ćemo se u Hrvatskom saboru nakon ovih izbora boriti za uvođenje demokratskog upravljanja u javna poduzeća poput Hrvatskih šuma i HEP-a, tako da nadzor nad profesionalnim upravama imaju građani kao korisnici javnih usluga, poslovni korisnici, radnici, neovisni stručnjaci i drugi društveni akteri”, navode.

Komentari