Tomašević se ponovno obratio javnosti: Radnik je stabilno, zrak nije štetan za građane

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom ponovno se obratio javnosti zbog jutrošnje nesreće na odlagalištu smeća Jakuševec.

Podsjetimo, u odronu smeća ozlijeđena su trojica radnika, a jednome su liječnici morali amputirati ruku. Ovo je drugi takav incident nakon što se manja količina smeća odronila 11. studenog, pri čemu nitko nije stradao. Iz Eko-flora, jedne od tvrtki koja upravlja Jakuševcem, poručili su da nisu odgovorni za nesreću, prenosi Dnevno.hr.

“Ovo se ne smije događati. Dosad nije bilo nikakvih situacija za postupanje, ali one će doći. Mjerne postaje ne pokazuju da je došlo do prekoračenja plinova. Tražim hitan sastanak s vladom da vidimo kako ovo zatvoriti”, rekao je gradonačelnik Tomašević jutros pri obilasku odlagališta.

Radnik je stabilno, zrak je čist
Svoje obraćanje započeo je izvješćem o stanju ozlijeđenih radnika. Pritom je istaknuo da je razgovarao s obitelji radnika koji je ostao bez ruke te im ponudio svu pomoć.



“Radnik je koliko znamo stabilno, izvan životne opasnosti, čuo sam se s članom obitelji i izrazio sam žaljenje te ponudio svu pomoć gradske uprave ozlijeđenom radniku i obitelji i tu stojimo na raspolaganju. Bolo je više radnika koji su tražili pomoć, o koliko imamo informaciju, svi su lakše ozlijeđeni ili u šoku, pa su pušteni na kućnu njegu”, rekao je Tomašević.

Foto: Damir Krajac/Cropix

Brojni su se građani danas požalili kako zrak smrdi. No, prva mjerenja su pokazala da nema zagađenja.

“Što se tiče kakvoće zraka, NZJZ Andrija Štampar ima mobilne mjerne postaje i za sve tri kategorije plinova koje uzrokuju neugodan miris su izmjerene ispod razina koje se smatraju opasnima. Radimo mjerenja i NZJZ će svakih nekoliko sati obavještavati javnost. Što se tiče sumprovodika, imamo 0,2 ppm, a dozvoljeno je 7. Nadamo se da će tako i ostati i nadamo se da će se ovaj neugodan miris postupno smanjivati”, tvrdi gradonačelnik.

Nema odlaganja otpada
Miješani komunalni otpad danas neće biti odložen na Jakuševcu. Čeka se, naime, odluka Državnog inspektorata o tome gdje i pod kojim uvjetima će se otpad odlagati, najvjerojatnije od sutra.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

“Danas se ne odlaže otpad na odlagalište. Iz Državnog inspektorata imamo informacije da se neće moći odlagati otpad na dijelu kompostane 300 metara dalje, ali će se moći odlagati na dijelu plohe koji nije ugrožen. To su informacije i nadamo se da će odlaganje otpada početi sutra ujutro”, rekao je Tomašević.

Komentari