Tomašević: Svako ljeto u nekoj bolnici imamo enterovirus i ne vidim da je to udarna vijest

Foto: Dragan Matic / CROPIX

U utorak od 11 sati, u Gradskoj upravi gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održavali su redovnu konferenciju za medije.

Prvo je bilo govora o vrtićima.

”10. srpnja će biti konačni rezultati upisa. Imamo 28 posto više zahtjeva nego prošlih godina. Dio se odnosi na premladu djecu jer ne pune godinu dana 1.rujna. Kad to maknemo, imamo 3180 neupisanih. U ovom periodu koji je ispred nas, u roku prigovora, očekujemo da ćemo do konačnog roka moći upisati 500-injak djece. Najmanje pet godina imamo značajni broj neupisane djece. Važno je reći da je broj djece koji se rađaju stabilan, broj prvašića je stabilan, nemamo demografske promjene, nego promjene u zahtjevima roditeljima koji se sve ranije i sve češće odlučuju za upis u jaslice što je dobra stvar. Naši zahtjevi za jaslice su 20 posto veći ove godine.Za vrtiće je veći porast, ove godine imamo 3019 zahtjeva, ovo skokovito povećanje može se objasniti interesom roditelja odgojitelja. Njih je 1537”, rekla je Dolenec.

Tomašević je pak, komentirao novi slučaj s bolnicom Svet Duh u kojoj je šestero novorođenčadi zaraženo enterovirusom.



”Što se tiče same ove situacije, razgovarale su stručne službe. Informacije koje imamo jest da je jedno dijete bilo u srijedu primljeno na Zaraznu. Mislilo se da je to izolirani incident, međutim u ponedjeljak i utorak je kod još četvero novorođenčadi potvrđen enterovirus. Nije jasno kako je došlo do zaraze, je li došlo od jedne od trudnice, kroz posjete ili zaposlenik. U ovo ljetno vrijeme enterovirus je vrlo zarazan”, rekao je pa dodao:

”Ovo je prvi put da je policija pozvana, ne treći. Ne znam koja bi sumnja bila za policiju da istražuje smrt gušenjem peciva. Neka bude policija, neka se raščisti sve, to je nama u interesu. Bolnica je pokrenula istragu, i ministarstvo je najavilo inspekciju pa ćemo vidjeti. Mislim da svako ljeto u nekoj bolnici imamo enterovirus i ne vidim da je to udarna vijest. Sveti Duh sigurno nije najgora bolnica”.

Komentari