TOMAŠEVIĆEV SAVJETNIK TVRDI: Transparentnije se zapošljavalo u vrijeme Milana Bandića

screenshot

Očekuje li uskoro Zagrepčane dodatni val poskupljenja usluga njihovog Holdinga? Za sada postoje tek sramežljive projekcije.

Savjetnik zagrebačkog gradonačelnika Ivica Lovrić kazao je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako on pokušava raditi svoj posao najbolje što može. Dodao je kako nema dobru suradnju s trenutnim gradonačelnikom grada Zagreba, Tomislavom Tomaševićem. Uglavnom jednosmjerna komunikacija, poručio je.

Lovrić: Odvoz komunalnog otpada znatno će poskupjeti

O poskupljenju komunalija u Zagrebu se samo špekulira, ali odvoz otpada će biti skuplji. Lovrić je naglasio kako ne zna što će biti s cijenama javnom gradskog prijevoza.



– Ono što vidimo da aktualna vlast o tome za sada šuti. Međutim, kada je u pitanju odvoz komunalnog otpada, on će znatno poskupjeti, po mojim izračunima između sto i dvjesto posto, poručio je savjetnik zagrebačkog gradonačelnika.

Naglasio je da će to dogoditi zbog najavljenog modela prikupljanja otpada od 1. srpnja.

– Taj model u sebi podrazumijeva fiksni dio za sva domaćinstva od 45 kuna. A ono što je važno reći je da Zagrepčani prosječno po domaćinstvu plaćaju 44.28 kuna. Znači, sam taj paušal će biti 70 lipa veći nego što je trenutno prosječna cijena koju građani plaćaju, a na to će se nadovezati na te famozne vrećice, pa će primjerice, stanovnik garsonijere, koji trenutno plaća 30 kuna odvoz otpada, platiti fiksno 45, a morat će kupiti najmanje deset vrećica tijekom mjeseca, oko četiri kune po vrećici. To je znači 40 kuna i umjesto dosadašnjih 30 plaćat će 75 kuna. Govorim o socijalno najsiromašnijim Zagrepčanima, koji stanuju u manjim stanovima, poručio je Lovrić.

Rekao je kako nova vlast u Zagrebu to nije prezentirala kao drastično poskupljenje, nego kao novi model naplaćivanja otpada. Dodao je kako osobe koje neće primjereno odvajati otpad će plaćati kazne, a svi građani Zagreba otpad će plaćati više.

– Žao mi je što to nije tako prezentirano, to treba nazvati pravim imenom, poručio je Lovrić.

“Situacija s plinom u gradu Zagrebu je neobjašnjiva”

Osvrnuo je i na poskupljenje energenata u školama i vrtićima.

– Grad nema što pomoći. Grad je osnivač svojih ustanova, škola, dječjih vrtića, domova zdravlja, dijelova bolnica i mora plaćati njihove troškove. To nije pomoć, nije to velikodušnost, to je obveza Grada, Grad je to činio uvijek kroz povijest. To će činiti i ubuduće. Naravno, cijene ove godine će biti znatno veće. Pitanje je – zbog čega?, naglasio je Lovrić.

Istaknuo je kako se situacija s plinom u gradu Zagrebu neobjašnjiva.

– Poduzetnici su za plin račune dobili uvećane čak i do pet puta. Neću govoriti o samostanima i pučkim kuhinjama. A to se dogodilo iz prostih razloga, što plin za ovu zimu nije dogovoren na vrijeme. Znači, uvijek se plin nabavljao u mjesecu lipnju, eventualno srpnju. Prošle godine je raspisan natječaj za nabavu plina, zašto nova Uprava nije to dogovorila, i zašto se gradonačelnik toga sjetio krajem listopada prošle godine, pita se Lovrić.

Naglasio je kako je zagrebačka Plinara bila izuzetno dobro ustrojena, imala je i viškove.

– Prošle godine Plinara je platila unaprijed plin, pa je dobila i popust, rekao je.

“Tomašević je obustavio javnu nabavu, došlo je do blokade sustava”

Postavlja se pitanje zašto nitko od nove vlasti u Zagrebu nije htio potpisati povoljniju ponudu za električnu struju za javni gradski prijevoz, te je kasnije ugovorena skuplja cijena za četrdeset milijuna kuna.

– Dolaskom na mjesto gradonačelnika, gospodin Tomašević je tri dana nakon preuzimanja funkcije, poslao jednu obavijest svim gradskim upravnim tijelima da se obustavlja sva javna nabava. Izuzev ona koja se financira iz sredstava Europske unije. I što se događa? Došlo je do blokade sustava, ne samo plina, dodao je.

Savjetnik zagrebačkog gradonačelnika kazao je kako će doći do štete od preko stotine milijuna kuna. Istaknuo je kako nova vlast nije ništa učinila po pitanju gospodarenja otpada. Prosvjedi se i dalje održavaju, Jakuševec nije još zatvoren.

“Besmisleno je sada prikupljati podatke”

Lovrić je komentirao i naknadu za roditelja – odgajatelja.

– Apsurdno je da ste ukinuli jednu odluku, a da nakon toga prikupljate podatke o roditeljima i djeci u obiteljima, kojima ste uskratili takvo jedno pravo, a o kojoj ovisi njihova svakodnevna egzistencija. Pa trebalo je taj model razraditi puno ranije, besmisleno je sada prikupljati podatke, ako ih niste prikupili prije donošenja odluke. A drugo, prikupljati toliko podataka o pojedincima i kada kažu da je to pitanje osobnih podataka, gradonačelnik onda kaže, izrežite s papira bar kod. Kao u nekom crtiću ili da se djeca igraju, pa izrežite komad papira, pa nam vratite bez toga. Da nije tragično, bilo bi komično, poručio je savjetnik zagrebačkog gradonačelnika.

“Transparentnije se zapošljavalo u vrijeme Milana Bandića”

Dodao je kao u gradskim tvrtkama, još nitko nije dobio otkaz, no što će biti dalje, to će se vidjeti, piše HRT.

– Vidi se da se i dalje zapošljava, pogotovo u Holdingu. Uglavnom se zapošljavaju SDP-ovi kadrovi, poručio je.

Naglasio je kako se puno transparentnije zapošljavalo u vrijeme Milana Bandića, nego u sadašnje vrijeme Tomislava Tomaševića.

Vrhovi sud je jučer obustavio postupak protiv pokojnog gradonačelnika Milana Bandića i potvrdio oslobađajuću presudu i samom Lovriću, ali i bivšoj šefici Tržnica Zagreb, a to se sve vodilo pod aferu “štandovi”.

Lovrić je kazao kako ga presuda nije iznenadila, jer je radio po svojim ovlastima i zakonu. Kazao je kako istina i pravda uvijek isplivaju na površinu.

Komentari