Tomaševiću su u Europi najsličniji čelnici Budimpešte i Barcelone

Vrlo dobar rezultat Tomislava Tomaševića i platforme Možemo! na nedjeljnim lokalnim izborima u Zagrebu mnoge je podsjetio na slične uspjehe koje bilježe zeleni i aktivistički političari u Europi koji predstavljaju odmak od klasičnog stranačkog establišmenta, piše u utorak Večernji list.

U Budimpešti je na vlasti zelena stranka, u Pragu Piratska, u Rimu je gradonačelnica populistica. No, mnoge bi slučaj Tomaševića mogao najprije podsjetiti na gradonačelnicu Barcelone koja, jednako kao i hrvatski političar, ima dugotrajnu aktivističku karijeru. S druge strane, Francuska pokazuje opasnosti koje se mogu nadviti nad zelenim gradonačelnicima ako su – pretjerano aktivistički.

Nakon što je 2019. mađarski oporbenjak s gitarom u ruci Gergely Karácsony (45) pobijedio na izborima za gradonačelnika Budimpešte europska je javnost shvatila da su sva četiri glavna grada u zemljama Višegradske skupine (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) pod kontrolom opozicije. Karácsony je zeleni političar lijevog centra koji je ideološki usporediv s Tomaševićem, no svoj imidž prije svega duguje drukčijem pogledu na politiku u odnosu na premijera Viktora Orbána kojeg optužuje za autoritarizam.

Slično, u Pragu je na vlasti Zdeněk Hřib ( 39) iz Piratske stranke koja podržava direktnu demokraciju i slobodnu razmjenu sadržaja na internetu te reformu prava na intelektualno vlasništvo. Na nacionalnoj su razini pak u Češkoj na vlasti centristički populisti.



Gradonačelnik Varšave pak je s druge strane političar desnog centra Rafał Trzaskowski (49), ali također oporbenjak prema vladi koja je znatno desnija.

No, mnogi bi na još veću sličnost s Tomaševićom pokazali na gradonačelnicu Barcelone. Ada Colau (47) nekada je bila aktivistica u pokretu Occupy. Poput političara iz Živog zida, odlazila je na deložacije te ih je pokušavala spriječiti. Kada su je 2013. pozvali na svjedočenje u parlament da govori o ekonomskoj krizi, bankara koji je dobio riječ prije nje nazvala je “kriminalcem” te se kasnije odbila ispričati, donosi Večernji list, prenosi N1

Komentari