Tomašić: Nevine žrtve nikada ne smijemo zaboraviti, no jedno gore od zaborava je korištenje njihove pogibije u političke svrhe

Jure Miskovic / CROPIX

Ruža Tomašić na svom Facebook profilu reagirala je na komemoraciju u Gruborima, te naglasila kako se nevine žrtve ne smije zaboraviti, ali isto tako upozorila da je još gore zaborava, njihovo iskorištavanje u političke svrhe.

“Nevine žrtve nikada ne smijemo zaboraviti. Samo je jedno gore od zaborava – korištenje njihove pogibije u političke svrhe. Želim vjerovati da komemoracija u Gruborima, kojoj su, uz predstavnike srpske nacionalne manjine, nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednik RH Zoran Milanović, nije obični igrokaz i prazna gesta”, napisala je Tomašić.

Podsjetila  je kako Hrvati svake godine, tokom cijele godine, diljem Lijepe naše komemoriraju stradanja hrvatskih civila od srbočetničkog agresora.

“Na tim spomen-mjestima nema štićenih kolona, gomile kamera, velikih govora i pompoznih poruka. Samo pokoji vijenac i cvijet, molitva, svijeće, suze i ponos. Tih se nevinih žrtava uglavnom sjećaju samo članovi njihovih obitelji i sumještani. Hrvatske žrtve nisu dovoljno politički atraktivne jer nisu, poput Grubora, tužna iznimka, nego pravilo. Zakopane su svugdje gdje je srpska čizma stupila 1991., a zločinci koji su ih lišili života mahom su ostali nekažnjeni”, napominje Tomašić.



Kaže kako se nije problem sjetiti šestero nevinih ljudi ubijenih u Gruborima i odati im počast, ali sjetimo se malo i tisuća hrvatskih žrtava.

“Prvenstveno to očekujem od Milorada Pupovca i Borisa Miloševića. Ako iskreno pružaju ruku pomirenja, neka odu u sve hrvatske krajeve, suoče se s posljedicama srpske agresije i srpskim zločinima, nazoče lokalnim komemoracijama i ispričaju se onima koji su izgubili svoje najmilije”, smatra naša europarlamentarna zastupnica.

“U protivnom će biti jasno da je ovo igrokaz koji ne vraća dostojanstvo obiteljima žrtava, nego ih dodatno vrijeđa i omalovažava”, piše Ruža Tomašić u svojoj objavi.

Nevine žrtve nikada ne smijemo zaboraviti. Samo je jedno gore od zaborava – korištenje njihove pogibije u političke…

Gepostet von Ruža Tomašić am Mittwoch, 26. August 2020

Komentari