Tomislav Ćorić: Vlada spasila gospodarstvo od onog najnepoželjnijeg

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je ispred Banskih dvora da u Hrvatskoj “u ovom trenutku radi 17.000 osiguranika više nego prije covid-krize”, što smatra “pokazateljem da su mjere Vlade spasile gospodarstvo od onog najnepoželjnijeg”.

“Izbjegavanje ovakvih situacija na razini ekonomske aktivnosti moguće je onoliko učiniti dobro koliko je jedna ekonomija jaka, odnosno otporna na eksterne šokove. Ovakav šok nije predvidio nitko u svijetu”, kazao je ministar.

Rekao je da potpuno zatvaranje ekonomija diljem svijeta, “da nitko nije mogao na posao, da nisu mogla raditi poduzeć”, nije moglo ne dovesti do velikog pada BDP-a:

“Ta uvjete bih nazvao poput ratnih.”



“Veliki dio hrvatske ekonomije generira se u sektoru usluga, posebno turizma, i to je ono što se treba mijenjati. Zato će Vlada u višegodišnjem financijskom programu inzistirati na tome da se što veći dio sredstava usmjeri prema proizvodnim djelatnostima. To je način kako ekonomiju učiniti otpornijom”, kazao je.

Primijetio je i tko u EU bilježi najveći pad BDP-a u drugom kvartalu, odnosno zemlje orijentirane na usluge, u prvom redu turizam:

“One ekonomije koje su bile manje orijentirane na usluge, zabilježile su manji pad. Najviše su pale Španjolska, Portugal, Italija, Francuska, pa i Hrvatska.”

Ćorić je, rekao je, uvjeren da će 2021. godina sigurno biti godina gospodarskog oporavka.

“To je logično nakon ovakvog pada… Teško je očekivati da to bude rast koliki je bio pad ove godine”, objasnio je i dodao da u cijeloj Europi ne vidi “niti jednu ekonomiju koja bi ovu godinu mogla zaključiti gospodarskim rastom”:

“Vidjet ćemo koliko će ova godina donijeti pad BDP-a. Ja se nadam da će biti manji pad od projiciranih 9,4 posto.”, piše N1.

Komentari