Tomislav Panenić: U nastaloj krizi javni sektor treba biti solidaran s privatnim i odreći se ‘dijela kojeg može’

Foto; Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnik Tomislav Panenić – NLM izrazio je u petak nadu da će u kriznom stožeru za gospodarstvo, koji bi uskoro trebala osnovati Vlada, biti “stvarni, pravi stručnjaci”, koji su se potvrdili svojim radom.

Hoće li biti iz vladajuće opcije ili opozicije, to mi je najmanje bitno, samo se nadam da će u stožer biti uključeni najeminentniji stručnjaci koji svojim radom dokazuju da mogu biti od koristi, rekao je zastupnik novinarima u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj, gdje zasjeda Hrvatski sabor nakon što je potres oštetio njegovu matičnu zgradu na Markovu trgu.

Na pitanje o eventualnom uključivanje bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić u rad stožera, Panenić izražava nadu da, radi vjerodostojnosti samog stožera, u njega neće biti uključene osobe koje su ‘bile inkriminirajuće povezane s bilo kojim skupinama’.

Opetovao je kako Vladin paket mjera pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa nije dovoljan, paketi pomoći drugih članica EU-a puno su izdašniji i više financijski pomažu radnicima čija su radna mjesta ugrožena.



“Vladine mjere do sada su pasivne, oslobađaju određenih obveza, nadam se aktivnim mjerama koje će stvarno financijski ući na prihodovnu stranu bilo kojeg poduzetnika”, rekao je.

Hrvatska još ima prostora da utječe na Europsku komisiju da u svom paketu donese mjere koje će nam biti stvarna financijska pomoć, poručio je Panenić.

Na pitanje o izmjenama Zakona o radu kojima bi se išlo u restrikciju radničkih prava, odgovara kako to pitanje prvenstveno treba uputiti sindikatima javnih službi. “Vlada, kao poslodavac i javni sustav su najviše ugroženi, tu su najveća prava radnika”, napominje.

Smatra da u nastaloj krizi javni sektor treba biti solidaran s privatnim i odreći se “dijela kojeg može”. Treba biti mudar da smanjenje prihoda stanovništva ne bi dovelo do smanjenja ukupne potrošnje, što će biti dodatan udar na gospodarstvo, kaže Panenić.

Vlada mora zauzeti jasan stav da je deficit jedini izlaz kojim se može rješavati kriza. Preporučio bih joj da se već sada zaduži na inozemnom tržištu radi pomoći gospodarstvu, pa makar to kasnije bio javni dug. Nisam još čuo ni za jednu državu koja je propala zbog javnog duga, rekao je Panenić.

Komentari