Torjanac: Bandićeva namjerava onemogućiti kulturi da dobije sredstva za programe. To je najveći udar na kulturu koji je ikad itko učino

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Marko Torjanac u Točki na tjedan je iznio problematiku popuštanja mjera u kulturi i otkrio kako je ova kriza dovela do najvećeg udara na kulturu u povijesti.

Komentirajući dolazak premijera Andreja Plenkovića na Trg svetog Marka odakle je zagrebačka oporba sudjelovala na virtualnoj sjednici Gradske skupštine, Marko Torjanac je u Točki na tjedan rekao:

“Premijer Plenković je htio ili omalovažiti naše izlaženje na Markov trg ili nam se htio pridružiti i podržati nas. To je bio dobar potez oporbe koji je sjednicu spasio cenzure, sumnjam da bi netko Plenkovićeve inteligencije tako nešto htio omalovažiti budući da je sjednica na otvorenom iskaz volje i građana i oporbe. Očito je zaboravio da HDZ već godinama sudjeluje u donošenju štetnih odluka za Grad Zagreb i taj izlazak nije mogao biti dočekan odobravanjem.”

Rekao je da su koronakriza i potres na vidjelo iznijeli neorganizranost i nekompetentnost u gradskoj upravi, kao i “prirodu Bandićeve vladavine”.



“Gradska blagajna je prazna, a s takvim prirezom bi grad morao izdržati krizu bar godinu dana da građani to ne osjete. Bandić koristi krizu kao alibi za gradsku blagajnu koja je ispražnjena pogodavanjima i lošim upravljanjem gradom”, istaknuo je i izrazio sumnju da će se uopće donijeti Zakon o obnovi grada.

Pojasnio je da je Gradska skupština, nakon što se pojavila pandemija i nakon što je postalo jasno da će kultura, posebno izvedbene umjetnosti biti teško pogođene, izglasala točku da se isplate zaostaci sredstava iz 2019. kao i sredstva za 2020. dodijeljena na javnom natječaju za programe u kulturi. Predložili su i da se nezavisnim subjektima u kulturi pokriju troškovi prostora do početka listopada jer trenutno ne mogu zarađivati.

“Točka je prošla jer su glasali oporba i HDZ. Bandić sad želi povući tu točku iako ništa nije ostvareno osim sredstava iz 2019.”, napomenuo je Torjanac dodajući da programi u kulturi ove godine u Gradu Zagrebu ne postoje:

“Program u kulturi ove godine ne postoji u Zagrebu, to je intencija Bandića, uveo je privremenu zabranu isplate do 25. svibnja, a dok to traje, kani donijeti zaključak koji će onemogućiti kulturi da dobije sredstva za programe. To je najveći udar na kulturu koji je ikad itko učinio, nikad u povijesti se nije dogodilo da kultura u Zagrebu nije dobila sredstva, pogotovo jer je riječ o 0,5% gradskog proračuna.”

Što se tiče popuštanja mjera, Torjanac smatra da to ne može funkcionirati za izvedbene umjetnosti te da je mjera donesena pod pritiskom javnosti:

“Odluka o popuštanju mjera donesena je pod pritiskom javnosti jer se puno o tome pričalo zbog okupljanja u crkvama. Stožer ne donosi odluke na temelju stručnosti nego politike, to je i Capak nedavno rekao, da prioritete određuje Vlada, a oni kao struka donose mjere. Izlazi na vidjelo da ne postoji sustavnost u pristupu opuštanja mjera, a to je rezultiralo da se Vlada požurila opustiti mjere i za kazališta iako ne vidim kao mogu profunkcionirati. To može stvoriti krivu sliku u javnosti da može funkcionirati, a zapravo ne može.”

Ministarstvo je, za razliku od Grada Zagreba, počelo donositi mjere za umjetnike, rekao je, uvažili su prenamjene sredstava i produljili rok realizacije programa, najavili su nove natječaje. Ipak, misli da je odnos prema slobodnim umjetnicima poražavajuć:

“Što se tiče samostalnih umjetnika, poražavujuće je da oni nisu bili obuhvaćeni prvim mjerama Vlade, to puno govori o svijesti o kulturi, a radi se o svega par tisuća ljudi. Trenutno ministarstvo priprema mjeru za njih, jendokratnu, ali ona će nažalost biti u visini polovice iznosa koliko su ostali dobili…”, piše N1.

Komentari