Tragedija u Kini: Zbog eksplozije u restoranu više od 30 mrtvih, pojavile se snimke

Foto: Twitter

U četvrtak je u sjeverozapadnom kineskom gradu Yinchuanu u eksploziji restorana poginula najmanje 31 osoba, objavili su kineski državni mediji dodavši kako se tragedija dogodila uoči trodnevnog praznika Zmajevih čamaca kada mnogi u Kini izlaze i druže se s prijateljima.

Kako javljaju kineski mediji, krhotine stakla zasule su zamračenu ulicu u kojoj se nalazi niz drugih restorana i prostora za zabavu.

Lokalne vatrogasne i spasilačke službe su nakon eksplozije poslale više od 100 ljudi i 20 vozila na mjesto događaja. Ubrzo je došla i policija koja je nakon eksplozije u svojim prostorijama zadržala devet osoba, uključujući “vlasnika, dioničare i osoblje” restorana, a “njihova imovina je zamrznuta”, objavio je CCTV.

Jedna osoba u kritičnom stanju
Prema pisanju državne novinske agencije Xinhua eksploziju je uzrokovalo curenje ukapljenog naftnog plina tijekom rada restorana s roštiljem.



Od sedam osoba kojima je pružena liječnička pomoć, jedna je u kritičnom stanju, dvoje ih je zadobilo ozbiljne opekline, dvoje je prošlo s lakšim ozljedama, a dvoje ima porezotine od krhotina stakla, objavila je Xinhua.

Među žrtvama su srednjoškolci i umirovljenici, a prema pisanju državnog medija Papera mnogi su umrli zbog gušenja vjerojatno izazvanog udisanjem dima.

Što prije utvrditi uzrok nesreće
U povodu eksplozije javnosti se obratio i kineski predsjednik Xi Jinping koji je “zatražio sveobuhvatne napore u liječenju ranjenih i jačanje sigurnosnog nadzora i upravljanja u ključnim industrijama i poljima kako bi se učinkovito zaštitili životi i imovina ljudi”, objavila je Xinhua u četvrtak.

Predsjednik je pozvao nadležne da se “što prije utvrdi uzrok nesreće i da se relevantne osobe pozovu na odgovornost u skladu sa zakonom”, navela je novinska agencija.

“Sve regije i povezane uprave trebale bi provjeriti i ispraviti sve vrste rizika i skrivenih opasnosti”, rekao je Xi.

Komentari