Treba li nam treća doza i što je booster efekt? Evo odgovora

Ilustracija Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Američke zdravstvene službe smatraju još uvijek da je nepotrebno dodatno cijepljenje koje planira BioNTech/Pfizer, ali prije nego što se neki od Vas uznemire ili zabrinu: do sada uopće nije rečeno da svi cijepljeni cjepivom BioNTech/Pfizer zapravo trebaju dodatno cijepljenje.

Tko uopće priča o tome?

Dvije farmaceutske tvrtke planiraju razviti dodatno cjepivo s obzirom na delta varijantu. Međutim, ako se koronavirus ne promijeni iz temelja u strukturi i stanju kao rezultat mutacija, samo će ljudi sa slabim imunološkim sustavom, poput starijih osoba ili pacijenata koji svoj imunološki sustav oslabljuju uzimanjem određenih lijekova, možda trebati jedno takvo dodatno cijepljenje.

Ovo je rezultat američke studije o dugoročnim učincima mRNA cjepiva završene krajem lipnja.Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) i američka zdravstvena služba reagirali su s odgovarajućom dozom opreza u zajedničkoj izjavi na priopćenje Pfizera i BioNTecha: Prema trenutnim saznanjima, potpuno cijepljeni Amerikanci ne trebaju dodatno cijepljenje, navodi se u izjavi.

No, spremni smo za primjenu dodatnih doza ako znanstveni dokazi pokažu da su potrebne, navodi se dalje. Američki zdravstveni službenici razmotrili su to pitanje, ali se nisu oslanjali samo na podatke farmaceutskih tvrtki.



Zašto bi nam to možda trebalo?

Pfizer i BioNTech polaze od toga da će biti smanjen zaštitni učinak njihovog cjepiva protiv koronavirusa nakon šest mjeseci od cijepljenja. “Kao što je već postalo jasno iz podataka o praktičnoj primjeni koje je prikupilo izraelsko Ministarstvo zdravlja, zaštitni učinak cjepiva protiv zaraza i simptomatskih bolesti smanjuje se šest mjeseci nakon drugog cijepljenja”, navodi se u zajedničkoj izjavi dvije tvrtke.

Na temelju dosad dostupnih podataka, vjerojatno će “biti potrebna treća doza u roku od šest do dvanaest mjeseci nakon punog cijepljenja”. Istodobno, dvije farmaceutske tvrtke pretpostavljaju da će treća doza dobiti najvišu razinu zaštite od svih dosad testiranih inačica koronavirusa, tj. također protiv delta varijante, navodi se u priopćenju.

Što je famozni booster efekt?

Takozvani pojačani učinak u cijepljenju (booster efekt) protiv korone obično je pokrenut već drugim cijepljenjem: Ako ponovno dođe do kontakta s istim patogenom – bilo zbog drugog cijepljenja ili infekcije – odgovor imunološkog sustava se pojačava i ubrzava.

Ova reakcija pokreće se stvaranjem takozvanih memorijskih stanica tijekom prve reakcije. Memorijske stanice prepoznaju antigen ponovo i mogu puno brže reagirati kako bi uništile patogen. Zato je drugo cijepljenje toliko važno za sve. I zbog toga i oni koji preboljeli koronavirus primaju samo ovo drugo cjepivo jer je njihovo tijelo već upoznato s patogenom.

Kod nekih cijepljenja, poput ospica, jedno cijepljenje traje cijeli život. Ostala cijepljenja, npr. protiv tetanusa, trebaju obnavljanje svakih deset godina, piše Deustche welle.

 

Komentari