TREBAMO LI SE BOJATI PILEĆEG MESA IZ LIDLA? Nakon rezultata analize više nikome nije bilo svejedno, stigao je odgovor

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Nakon što je istraga Zaklade Albert Schweitzer otkrila višestruko otporne klice u mnogim uzorcima Lidl pilećeg mesa u Njemačkoj, mnogi su se upitali kakvo je meso koje se prodaje u Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj.

Naime, studija provedena na Lidlovoj vlastitoj robnoj marki “Metzgerfrisch” je u čak 71 posto uzoraka pronašla multirezistentne klice, a neki komadi mesa sadržavali su čak i opasne patogene.

Ono što najviše šokira u cijeloj studiji je činjenica da su čak u 75 posto slučajeva rezistentne klice bile fekalne klice Escherichia coli koje u najbolje slučaju mogu potaknuti razne bolesti kao što su infekcije mokraćnog sustava ili probavnog trakta, a u najgorem slučaju dovesti do trovanja krvi.

Njemački Lidl nije još uvijek komentirao ovaj slučaj, a iz hrvatskog Lidla su na upit kakvo pileće meso jedu hrvatski kupci odgovorili kako se građani nemaju čega bojati.



Interne smjernice strože od zakonskih propisa
“Piletina koja se prodaje u Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj pod privatnom robnom markom je isključivo hrvatskog porijekla i ima oznaku “Meso hrvatskih farmi”, odgovorili su nam iz Lidla i dodali kako su sigurnost proizvoda i kvaliteta glavna briga njihove tvrtke.

Što se tiče sigurnosti i kontrole njihovog mesa, iz Lidla odgovaraju kako su njihove interne smjernice uglavnom strože od zakonskih propisa.

“Svi naši proizvodi podliježu opsežnoj kontroli kvalitete duž cijelog opskrbnog lanca. Naši dobavljači su certificirani prema priznatom International Featured Standardu (IFS) Food, a na proizvodnim mjestima provode se i nenajavljene inspekcije koje naručuje Lidl od nezavisnih i akreditiranih instituta. Meso iz Lidlove ponude u trgovinama u Hrvatskoj redovito prolazi stroge kontrole međunarodno priznatog Bioinstituta Čakovec, najvećeg privatnog laboratorija za predmetna ispitivanja u Republici Hrvatskoj, koji postoji više od 60 godina”, stoji u njihovom odgovoru, prenosi Dnevno.hr.

 

Komentari