Trump obećao: Trgovinski sporazum s Kinom bit će ‘vrlo brzo’ i potpisan

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je izjavio da će Sjedinjene Države i Kina “vrlo brzo” potpisati svoj takozvani trgovački sporazum prve faze.

“Upravo smo postigli pomak u trgovinskom sporazumu i vrlo brzo ćemo ga potpisati”, rekao je Trump na u Turning Pointu na Floridi.

Ugovor o prvoj fazi najavljen je ranije ovog mjeseca kao dio nastojanja da se okonča višemjesečni trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koji je zaokrenuo tržišta i pogodio globalni rast.

Prema sporazumu, Sjedinjene Države složile bi se smanjiti neke carine u zamjenu za veliki skok kineske kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda.



Ministar financija Steven Mnuchin rekao je prošlog tjedna da će sporazum biti potpisan početkom siječnja, napomenuvši da je sporazum već preveden i da je prošao tehničku “pročišćavanje”.

Pozvao britanskoga premijera Johnsona u Bijelu kuću u novoj godini

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je britanskoga premijera Borisa Johnsona da ga u novoj godini posjeti u Bijeloj kući, objavio je britanski dnevnik Sunday Times.

U izvješću se navodi da je Trumpov poziv Johnsonu stigao nakon nedavne pobjede na izborima britanskoga premijera. Formalne rasprave o točnom vremenu Johnsonova posjeta tek su održane, izvijestio je list pozivajući se na izvore iz Downing Streeta.

“Mogući datumi posjeta su su sredinom siječnja, ali još ništa nije formalno dogovoreno. No jasno je da obje strane to žele učiniti početkom 2020.”, navodi se u izvješću koje je citirao izvor blizak Bijeloj kući.

Komentari