Tuga u Mostaru: Od hripavca umrla beba

Foto: Screenshot

U Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije potvrdili su jučer da je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar prije desetak dana zabilježen slučaj zarazne bolesti velikog kašlja ili hripavca kod dvoipolmjesečne bebe, koja je kasnije preminula. Bebe nije bila cijepljena, a imala je i drugih zdravstvenih problema, objavio je BHRT.

Nadležni kažu da nema mjesta širenju panike, ali pozivaju na cijepljenje djece.

“I pored svih mjera, dijete je nažalost preminulo”
“I pored svih mjera koje su kolege s klinike za pedijatriju poduzeli, dijete je nažalost preminulo. Mogu reći da je dijete imalo i neke druge zdravstvene probleme i mogu vam reći da dijete nije bilo cijepljeno, zbog tih bolesti ili ne, ali to je period kad se prva doza za hripavac daje u drugome mjesecu”, rekao je Eniz Čolaković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Hripavac je izrazito zarazna bakterijska infekcija dišnih puteva, a najbolja prevencija je redovito cijepljenje djece. Lokalni Zavod za javno zdravstvo je pozvao na redovito cijepljenje djece kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti do kojeg je došlo u Hrvatskoj.



“Ako novorođenče ima simptome, odmah se javite”
Hripavac se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi javljaju se nakon sedam dana. Nalik su prehladi. Liječnici kažu da su najugroženija mala djeca koja nisu potpuno razvila imunitet i nisu cijepljena.

“Ako imate novorođenče, to je dijete do mjesec dana života ili dijete koje je staro do tri mjeseca života, a ima recimo simptome nadraženog kašlja, pri tome ne može spavati, ima isprekidani san, loše jede, ima visoku temperaturu, onda se javlja odmah. Djeca koja su starija od tri godine, a nemaju visoke temperature, znači to su one iznad 39, 40, tresavice, ti mogu pričekati i treći dan simptoma”, rekla je pedijatrica Đurđica Šešo Šimić.

“Niska procijepljenost u Federaciji”
Posljednji put hripavac je na području Federacije zabilježen 2018. godine, kada su 93 osobe bile zaražene. U Federaciji je procijepljenost protiv hripavca vrlo niska.

“Radi se o bakterijskoj bolesti koja je preventabilna cijepljenjem i pokrivena je obveznim kalendarom imunizacije. Nažalost, opseg imunizacije ovim cjepivom je 68%, što ne obuhvaća kolektivni imunitet koji bi trebao biti preko 90%”, rekao je Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U Zavodu za javno zdravstvo ističu kako se posljednjih mjeseci na razini Federacije provodi pojačan program imunizacije jer njegov pad nosi rizik da se ponovno vrate zarazne dječje bolesti koje su već godinama praktično iskorijenjene. Nadaju se da ipak neće doći do ozbiljnijih epidemijskih razmjera.

Komentari