TURSKA SVE DALJE O SAVEZA Ugrozila NATO-ov plan obrane Baltika

Ankara će se protiviti novom obrambenom planu NATO-a za Baltik i Poljsku, sve dok NATO ne usvoji plan za obranu Turske od “terorističke prijetnje” kurdskog YPG-a, rekao je turski diplomatski izvor za Reuters u srijedu.

Reuters je u utorak izvijestio da Turska odbija podržati plan za Baltik i Poljsku sve dok ne dobije veću političku podršku u borbi protiv kurdske milicije YPG na sjeveroistoku Sirije.

Turska želi da NATO formalno proglasi YPG, glavnu komponentu Sirijskih demokratskih snaga (SDF) osnovanih pod američkim patronatom, terorističkom organizacijom.

Turski izvor je rekao kako je NATO ove godine pristao prihvatiti plan za obranu Turske, u slučaju napada s juga, gdje Turska graniči sa Sirijom.



Plan je uključivao priznanje da je YPG teroristička prijetnja za Ankaru, ali je Washington kasnije povukao svoju podršku prijedlogu, a usprotivile su mu se i druge države, rekao je izvor.

“Dakle, mi kažemo da ako naš obrambeni plan ne bude objavljen, onda nećemo dopustiti ni drugi plan”, rekao je izvor.

“Oni koji žele da objavimo plan za Baltik moraju pokazati istu svijest prema našem planu”, dodao je.

Spremni planovi za obranu

Tjedan dana prije samita NATO-a u Londonu, izaslanici saveza traže formalnu potvrdu svih 29 članica za vojni plan obrane Poljske, Litve i Estonije u slučaju ruskog napada.

Glavni tajnik NATO-a nije želio govoriti o detaljima, već je kazao da “imamo spremne planove za obranu i zaštitu svih saveznika te je naša predanost kolektivnoj obrani čvrsta”.

“Ne samo da imamo planove, već imamo više snaga, moderniziranu zapovjedničku strukturu i više kapaciteta no što smo imali u proteklim desetljećima”, rekao je Stoltenberg.

Europa se u ovom trenutku nije sposobna braniti, Turska je težak partner

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je rekla da njezina zemlja treba preuzeti veću odgovornost u NATO savezu.

“Europa se u ovom trenutku nije sposobna braniti”, rekla je Merkel u Bundestagu u Berlinu.

Njemačka treba raditi na jedinstvu u NATO-u i istovremeno priznati da je Turska težak partner kojega treba zadržati u savezu zbog strateških razloga, dodala je.

MERKEL UPOZORAVA Europa se u ovom trenutku nije sposobna braniti, Turska je težak partner

Turska testira rusko oružje koje predstavlja prijetnju američkim avionima

Nabava sustava S-400 narušila je odnose Turske sa Sjedinjenim Državama koje tvrde da ruski proturaketni sustav nije kompatibilan s obranom NATO-a i predstavlja prijetnju borbenim zrakoplovima Lockheed Martin F-35.

GEOPOLITIČKO PRESLAGIVANJE Turska testira rusko oružje koje predstavlja prijetnju američkim avionima

Komentari